Spośród pracowników, którzy wykonują, w razie konieczności, pracę poza normalnymi godzinami pracy bez prawa do oddzielnego wynagrodzenia z tytułu pracy w godzinach nadliczbowych, znajdują się kierownicy wyodrębnionych komórek organizacyjnych. Co decyduje o odrębności określonej komórki organizacyjnej?
Zgodnie z przepisem art. 1514 k.p., co do zasady, ponadnormatywna praca osób zatrudnionych na stanowiskach kierowników wyodrębnionych komórek organizacyjnych nie jest dodatkowo wynagradzana. Regulacja ta wprowadza odstępstwo od powszechnego uprawnienia pracowniczego do wynagrodzenia za pracę wykonywaną w godzinach nadliczbowych i z tego względu zakres jej zastosowania powinien być interpretowany w sposób ścisły. Zauważmy, że kwestia dotyczy kierowników nie każdej, ale wyodrębnionej komórki organizacyjnej zakładu pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)