W trakcie podróży służbowej pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy. Może w tym czasie wykonywać zadania lub przemieszczać się do miejsca wykonania zadania. Czy podróż służbowa, nawet jeśli pracownik nie wykonywał przez wiele godzin zadań, musi respektować prawo do 11-godzinnego odpoczynku dobowego?
Zgodnie z art. 132 kodeksu pracy, pracownik ma prawo do co najmniej 11 godzin nieprzerwanego odpoczynku w każdej dobie. W kontekście odbywania przez pracownika podróży służbowej pojawia się pytanie, od kiedy należy liczyć 11 godzin. Czy chodzi o moment zakończenia powrotu z podróży służbowej. Czy tylko o czas, w którym pracownik wypełnił wyznaczone mu polecenia poza stałym miejscem pracy. W tym drugim przypadku czas przemieszczania się pracownika byłby traktowany już jako czas odpoczynku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.