Czy pracownikowi może być udzielony czas wolny za pracę w godzinach nadliczbowych

Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria Linklaters
Agnieszka Lechman-Filipiak, radca prawny Kancelaria LinklatersDGP
23 maja 2008

Za pracę w godzinach nadliczbowych pracownikowi przysługuje, oprócz normalnego wynagrodzenia, dodatek w wysokości określonej w art. 1511 k.p. (100 proc. lub 50 proc. wynagrodzenia). Czy pracownikowi może być udzielony czas wolny od pracy zamiast dodatku? Czy potrzebna jest do tego zgoda pracownika?

Możliwość udzielenia czasu wolnego od pracy w zamian za czas przepracowany w godzinach nadliczbowych wynika z art. 1512 k.p. Wymiar czasu wolnego zależy od tego, z czyjej inicjatywy udzielany jest czas wolny - udzielenie czasu wolnego może bowiem nastąpić albo na pisemny wniosek pracownika, albo bez takiego wniosku. W tym ostatnim przypadku praca w godzinach nadliczbowych rekompensowana jest czasem wolnym na podstawie jednostronnej decyzji pracodawcy.

Pozostało 44% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.