Jak interpretować pojęcie „próbka” dla celów podatku od towarów i usług

Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzie
Jerzy Martini, doradca podatkowy, Baker & McKenzieDGP
8 października 2010

Czy w związku z planowaną nowelizacją art. 7 ust. 2 ustawy o VAT (wskazującą, że nieodpłatne wydania towarów podlegają opodatkowaniu również w przypadku wydań związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą) może się zmienić zakres wyłączeń z opodatkowania VAT w przypadku próbek towarów?

Zgodnie z art. 7 ust. 7 ustawy o VAT przez próbkę rozumie się niewielką ilość towaru reprezentującą określony rodzaj lub kategorię towarów, która zachowuje skład oraz wszystkie właściwości fizyczne, fizykochemiczne i chemiczne lub biologiczne towaru, przy czym ilość lub wartość przekazywanych (wręczanych) przez podatnika próbek nie wskazuje na działanie mające charakter handlowy.

Pozostało 35% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.