Jako właścicielka nieruchomości otrzymałam od spółki energetycznej propozycję zawarcia umowy, w której miałabym ustanowić na jej rzecz służebność przesyłu na 25 lat. Na podstawie tej umowy otrzymałabym wynagrodzenie: jednorazowe w kwocie 15 tys. zł oraz wypłacane począwszy od 2026 r. coroczne w wysokości 2 tys. zł. Czy będę musiała zapłacić podatek dochodowy od tych wynagrodzeń? Czy inaczej byłoby w przypadku odszkodowania za obniżenie wartości nieruchomości w związku z ustanowieniem służebności przesyłu?
Nie. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 120a ustawy o PIT zwolnione z podatku jest wynagrodzenie otrzymane za ustanowienie służebności przesyłu w rozumieniu przepisów prawa cywilnego. W myśl art. 3051 k.c. nieruchomość można obciążyć na rzecz przedsiębiorcy, który zamierza wybudować lub którego własność stanowią urządzenia, o których mowa w art. 49 par. 1 k.c. (tj. urządzenia służące do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej oraz inne urządzenia podobne), prawem polegającym na tym, że przedsiębiorca może korzystać w oznaczonym zakresie z nieruchomości obciążonej, zgodnie z przeznaczeniem tych urządzeń.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.