Płatnikom trudno sprostać wymogom dotyczącym dochowania należytej starannościJak szeroko płatnicy powinni weryfikować zagraniczne podmioty, na rzecz których dokonują płatności? Czy obowiązki narzucane na nich przez organy są realne do spełnienia i czy nie zniechęci to zagranicznego kapitału do inwestowania w Polsce? Takie wątpliwości nurtują wiele polskich firm.Katarzyna Jusińska•27 listopada 2023
Czy świadczenia pozapłacowe na urlopie wychowawczym podlegają opodatkowaniu?Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że świadczenia pozapłacowe dla pracowników na urlopie wychowawczym lub bezpłatnym generują przychód podlegający opodatkowaniu, jednak w sytuacjach braku wypłat wynagrodzeń, zaliczka na podatek dochodowy powinna być wykazana jako „0” w informacji PIT-11, a obowiązek rozliczenia przenosi się na pracownika.17 listopada 2023
Czy pracodawca jest zobowiązany pobierać zaliczki na podatek dochodowy od świadczeń pozapłacowych?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wyjaśniła, że w sytuacji, gdy pracownik nie otrzymuje wynagrodzenia pieniężnego (np. podczas urlopu bezpłatnego), pracodawca nie jest zobowiązany do pobierania zaliczek na podatek dochodowy od świadczeń pozapłacowych.13 listopada 2023
Złożenie oświadczenia wiąże się z wysokim ryzykiem [WYWIAD]-Z naszego doświadczenia wynika, że w sprawach, które stają się przedmiotem sporów z organami i dlatego podlegają bardziej wnikliwej weryfikacji, czas oczekiwania może przekroczyć rok - mówi Agnieszka Wnuk, doradczyni podatkowa, partnerka w Quidea.Mariusz Szulc•13 listopada 2023
Czy wynagrodzenie otrzymane przez spadkobierców zmarłych wspólników za nabycie i umorzenie udziałów w spółce podlega podatkowi od spadków i darowizn, czy PIT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wynagrodzenie otrzymane przez spadkobierców za nabycie i umorzenie udziałów po zmarłych wspólnikach spółki podlega opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn, a nie podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Wypłata środków pieniężnych za umorzone udziały nie będzie skutkować po stronie spółki powstaniem obowiązków płatnika tego podatku.25 października 2023
Czy wyjazdy integracyjne finansowane z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych generują przychód dla pracowników podlegający opodatkowaniu?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że dofinansowanie wyjazdów integracyjnych z Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych (ZFŚS) nie generuje przychodu dla pracowników i nie podlega opodatkowaniu. Powyższe oznacza, że na płatniku nie będzie ciążył obowiązek obliczenia i pobrania zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych.24 października 2023
Jak opodatkowane są przychody wójta gminy przekraczające kwotę 85 528 zł?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że przychody osiągnięte przez wójta gminy, korzystającego z ulgi dla pracujących seniorów, które przekroczyły kwotę zwolnioną z opodatkowania, należy opodatkować według stawki 12%, nie sumując kwoty zwolnionej z pozostałą kwotą osiągniętą w roku podatkowym.18 października 2023
Czy prezenty z okazji jubileuszu pracy są darowiznami, czy przychodami ze stosunku pracy?Dyrektor KIS potwierdził, że przekazywane pracownikom upominki z okazji jubileuszu pracy nie stanowią dla pracowników przychodu ze stosunku pracy z uwagi na wyłączenie z opodatkowania na podstawie art. 2 ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z tym, przekazane nagrody podlegają opodatkowaniu podatkiem od spadków i darowizn. 17 października 2023
Jakie są obowiązki płatnika w zakresie podatku PIT w związku z wypłatą pracownikowi wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy?Dyrektor KIS potwierdził, że zasądzona kwota na rzecz pracownika z tytułu wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy jest przychodem ze stosunku pracy i podlega opodatkowaniu PIT. W związku z tym, spółka prawidłowo pobrała zaliczkę na podatek PIT przy wypłacie wynagrodzenia pracownikowi za okres pozostawania bez pracy. 13 października 2023
Czy można odliczyć VAT od zakupu broni i amunicji, jeśli faktura została wystawiona na osobę fizyczną, ale płatnikiem jest firma?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wydała interpretację dotyczącą odliczania podatku VAT od zakupu broni i amunicji w kontekście działalności gospodarczej na strzelnicy sportowej. Według rozstrzygnięcia organu podatkowego, faktury wystawione na osobę fizyczną, która nabywa broń i amunicję na potrzeby prowadzonej działalności, mogą stanowić podstawę do odliczenia podatku VAT.10 października 2023
Jak nowelizacja ustawy o PIT wpłynie na opodatkowanie umów ubezpieczenia na życie związanych z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym?Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że płatnicy realizujący wypłaty z umów ubezpieczenia na życie z UFK po 31 grudnia 2023 r. są zobowiązani do ustalania kosztów uzyskania przychodów i ich wykazywania w informacji PIT-8C.09 października 2023
Czy przychody pracowników RPA architect kwalifikują się jako przychody z działalności twórczej?Według Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wynagrodzenie wypłacane pracownikom za przeniesienie praw autorskich do utworów związanych z tworzeniem programów komputerowych stanowi przychód z działalności twórczej w zakresie programów komputerowych, zgodnie z przepisami ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.06 października 2023
Czy wynagrodzenia z umów przedwstępnych stanowią przychody z innych źródeł?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wynagrodzenia wypłacane przyszłym pracownikom z tytułu zawartych umów przedwstępnych kwalifikują się jako przychody z innych źródeł. W efekcie przedsiębiorca nie ma obowiązku poboru zaliczek na PIT, ale zobowiązany jest wystawić PIT-11 za rok, w którym dojdzie do faktycznej zapłaty przez wnioskodawcę wynagrodzenia.02 października 2023
Czy stypendia stażowe dla obywateli Ukrainy podlegają opodatkowaniu?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wypłacane obywatelom Ukrainy stypendia stażowe podlegają opodatkowaniu i są kwalifikowane jako przychody z innych źródeł.02 października 2023
Czy obdarowywanie pracowników prezentami urodzinowymi podlega opodatkowaniu?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) w swojej interpretacji wyjaśnił, że świadczenia w postaci przekazywanych pracownikom prezentów rzeczowych z ważnych okazji w ich życiu, m.in. urodzin, nie będą stanowić dla nich przychodu w rozumieniu art. 12 ust. 1 ustawy o PIT. W związku z powyższym na pracodawcy nie będą ciążyć obowiązki płatnika podatku dochodowego od osób fizycznych w tym zakresie.29 września 2023
Czy napiwki kelnerów stanowią przychód z innych źródeł?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że napiwki otrzymywane przez kelnerów mogą stanowić dla nich przychód z innych źródeł lub przychód ze stosunku pracy, w zależności od sposobu ich otrzymywania.27 września 2023
Czy lekarze weterynarii mogą otrzymywać zwrot kosztów dojazdów bez opodatkowania?Dyrektor KIS potwierdził, że gdy lekarze weterynarii wykonują podróż w rozumieniu art. 21 ust. 1 pkt 16 lit. b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, to kwoty przez nich otrzymywane z tytułu zwrotu kosztów tej podróży – z zastrzeżeniem art. 21 ust. 13 ww. ustawy – będą korzystać z przedmiotowego zwolnienia, do wysokości określonych w przepisach rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej, w powiązaniu z przepisami rozporządzenia Ministra Infrastruktury regulującymi maksymalne stawki za 1 km przebiegu. 19 września 2023
Czy samorządowe kolegium odwoławcze musi sporządzać PIT-11 bez załącznika PIT-R?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że w związku z wypłatą wynagrodzenia pozaetatowym członkom kolegium za udział w posiedzeniach, wnioskodawca jest zobowiązany wystawić zarówno informację PIT-11, jak i informację PIT-R.18 września 2023
Czy odprawa emerytalna podlega opodatkowaniu?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której potwierdził, że odprawa emerytalna wypłacona przed pierwszą emeryturą pracownika stanowi przychód ze stosunku pracy, korzystający ze zwolnienia podatkowego zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 154 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT).07 września 2023
Czy kupony na posiłki profilaktyczne dla pracowników są zwolnione z podatku dochodowego?Dyrektor KIS potwierdził, że wartość kuponów na posiłki profilaktyczne, przekazanych nieodpłatnie pracownikowi, będzie stanowić dla pracowników przychód ze stosunku pracy. Jednocześnie przychód ten będzie korzystał ze zwolnienia przewidzianego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o PIT.01 września 2023