Czy sprzedaż dzieł sztuki podlega 8% VAT po przekroczeniu limitu zwolnienia?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że artystka, po przekroczeniu limitu sprzedaży zwolnionej z VAT, powinna stosować 8% stawkę VAT przy sprzedaży swoich dzieł.23 października 2023
Czy obroty z usług badań dla zagranicznych zleceniodawców wliczają się do limitu zwolnienia podmiotowego w VAT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że usługi badań świadczone przez podatnika na rzecz zagranicznych zleceniodawców w zakresie dermatologii nie podlegają wliczeniu do limitu sprzedaży uprawniającego do zwolnienia podmiotowego z VAT.20 października 2023
Czy rozszerzenie działalności o usługi energetyczne wpływa na zwolnienie podmiotowe od podatku VAT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że podatniczka może nadal korzystać ze zwolnienia podmiotowego od podatku VAT, ponieważ jej działalność nie obejmuje usług doradczych ani innych czynności wyłączających ją z tego zwolnienia.18 października 2023
Czy osoba fizyczna i spółka cywilna to osobni podatnicy VAT w kontekście limitu zwolnienia z VAT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą i spółka cywilna są traktowane jako odrębni podatnicy VAT z osobnymi limitami zwolnienia.17 października 2023
Czy lekarz świadczący usługi medyczne zwolnione z VAT wynajmując nieruchomość innemu podmiotowi, podlega zwolnieniu z opodatkowania?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że wynajem budynku pod działalność gospodarczą innemu podmiotowi nie podlega zwolnieniu od podatku VAT na podstawie art. 43 ust. 1 pkt 19 lit. a) ustawy o podatku od towarów i usług, tak jak świadczone usługi medyczne, ale wnioskodawca może skorzystać ze zwolnienia podmiotowego na podstawie art. 113 ust. 1 ww. ustawy.11 października 2023
Czy sprzedaż biżuterii ze stali w złotym kolorze imitującym metal szlachetny kwalifikuje się do zwolnienia z VAT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że biżuteria wykonana z metali nieszlachetnych i sklasyfikowana jako biżuteria sztuczna podlega zwolnieniu z VAT.06 października 2023
Czy sprzedaż płatnych treści online na blogu podlega zwolnieniu z VAT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że sprzedaż płatnych treści online na blogu jest zwolniona z podatku VAT, jeżeli wartość sprzedaży dokonanej przez podatnika nie przekroczy 200 000 zł.05 października 2023
Czy przekroczenie 2.000.000 zł w płatnościach za wynajem samochodów ciężarowych umożliwia korzystanie z preferencyjnych stawek podatkowych?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że wnioskodawca może korzystać z preferencyjnych zasad opodatkowania zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania (5% podatek), a płatności za najem samochodów ciężarowych nie wliczają się w limit 2.000.000 zł.29 września 2023
Czy osoba prowadząca działalność doradczą może skorzystać ze zwolnienia podmiotowego w VAT?Dyrektor KIS potwierdził, że osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą w zakresie doradztwa i zarządzania może być zwolniona z obowiązku płacenia podatku VAT, jeśli świadczone usługi nie będą doradztwem, a bezpośrednią pomocą dla podmiotów gospodarczych. 25 września 2023
Czy płatności za wynajem matryc powinny być uwzględniane w kalkulacji limitu CIT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że płatności za wynajem urządzeń przemysłowych nie podlegają limitowi 2 000 000 zł w kontekście zryczałtowanego podatku dochodowego zgodnie z ustawą o CIT.24 września 2023
Czy przekroczenie limitu przychodów w trakcie roku podatkowego skutkuje natychmiastową utratą prawa do opodatkowania ryczałtem?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że przekroczenie limitu przychodów w ciągu roku podatkowego nie skutkuje natychmiastowym pozbawieniem prawa do rozliczania podatku w formie ryczałtu w ciągu roku podatkowego. Dopiero od 1 stycznia roku następnego podatnik będzie zobowiązany do zmiany formy opodatkowania.30 sierpnia 2023
Czy rozszerzenie działalności o pośrednictwo w obrocie nieruchomościami bez usług doradztwa może wciąż korzystać ze zwolnienia z VAT?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację indywidualną, w której potwierdził, że podatniczka po rozszerzeniu działalność o pośrednictwo w obrocie nieruchomościami (bez usług doradztwa) będzie miała prawo do dalszego korzystania ze zwolnienia podmiotowego od podatku VAT na podstawie art. 113 ust. 9 ustawy o podatku od towarów i usług.24 sierpnia 2023
Czy podatnicy mogą odliczyć limitowane koszty poniesione przed 2022 rokiem jako koszty uzyskania przychodów w roku 2022?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) potwierdza w interpretacji podatkowej, że podatnik ma prawo zaliczyć limitowane koszty z poprzednich lat do roku 2022, pomimo uchylenia przepisów dotyczących limitowania wydatków.22 sierpnia 2023
Czy odliczenie kosztów limitowanych nieodliczonych w poprzednich latach podatkowych jest możliwe?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) stwierdziła, że podatnicy, którzy przed końcem roku podatkowego rozpoczętego przed dniem 1 stycznia 2022 r. nabyli prawo do odliczenia kosztów, mogą odliczyć kwoty kosztów limitowanych nieodliczonych w poprzednich latach podatkowych.18 sierpnia 2023
Czy usługi badań dermatologicznych na rzecz zagranicznych klientów są wliczane do kalkulacji limitu w związku ze zwolnieniem podmiotowym na podstawie art. 113 ust. 1 ustawy VAT?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej potwierdził, że obroty wynikające z badań na rzecz zagranicznych klientów, nie są uwzględniane przy weryfikacji, czy suma obrotów rocznych przekracza limit zwolnienia podmiotowego (200 000 zł).10 sierpnia 2023
Czy można zaliczyć nieodliczone koszty z lat 2018-2021 do kosztów uzyskania przychodów w 2022 roku?Artykuł przedstawia interpretację Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) dotyczącą możliwości zaliczenia nieodliczonych kosztów uzyskania przychodów w latach 2018-2021 do kosztów w roku 2022 i kolejnych. Z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w ramach Polskiego Ładu, omawiane jest stanowisko KIS, które pozwala na uwzględnienie tych kosztów bez względu na wcześniej obowiązujące limity. 25 lipca 2023
Wyjątek od ograniczeń w ustawie o CIT dla kosztów usług wewnątrzgrupowychDyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że koszty usług wewnątrzgrupowych ponoszone przez Spółkę w ramach działalności dystrybucyjno-marketingowej nie podlegają ograniczeniom z art. 15e ust. 1 ustawy o CIT, jeśli są już objęte Decyzją APA.20 lipca 2023
Czy usługi mediacji, bez świadczenia usług prawniczych i doradczych, podlegają opodatkowaniu VAT?Komornik sądowy planujący rozpoczęcie działalności w obszarze mediacji i opieki zdrowotnej zwrócił się do Krajowej Informacji Skarbowej w celu ustalenia, czy usługi mediacji podlegają opodatkowaniu VAT. Według KIS, jeśli mediator nie świadczy usług prawniczych i doradczych, może skorzystać z zwolnienia od podatku VAT. Oznacza to, że osoba ta nie będzie zobowiązana do naliczania i odprowadzania VAT od swoich usług. Przy takiej interpretacji, organy administracji skarbowej podkreślają, że usługi mediacji bez elementów doradztwa prawniczego nie podlegają opodatkowaniu VAT.Adam Kuchta•18 lipca 2023
Czy otrzymana dotacja wlicza się do limitu wartości sprzedaży z art. 113 ust. 1 ustawy o VAT?Dyrektor KIS potwierdził, że przychód z otrzymanej dotacji, nie powinien być wliczony do wartości sprzedaży, uprawniającej do zwolnienia, o którym mowa w art. 113 ust. 1 ustawy o VAT.13 lipca 2023
Czy wykonując usługę nadzoru autorskiego nad projektami aranżacji wnętrz w ramach już prowadzonej działalności gospodarczej można nadal korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT?Podatnik prowadzący działalność projektowania aranżacji wnętrz zastanawia się, czy rozszerzenie swojej działalności o usługę nadzoru autorskiego nadal pozwoli mu korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej odpowiedział na to pytanie, potwierdzając, że podatnik nadal będzie mógł korzystać z tego zwolnienia, pod warunkiem, że wartość jego sprzedaży nie przekroczy 200.000 zł rocznie. 13 lipca 2023