Czy sprzedaż wygranego samochodu przed upływem 6 miesięcy od dnia nabycia podlega opodatkowaniu?Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że sprzedaż samochodu wygranego na loterii przed upływem 6 miesięcy od dnia nabycia nie skutkuje obowiązkiem uiszczenia drugiego podatku dochodowego.27 lutego 2024
Czy można rozliczyć stratę finansową powstałą w roku 2022 w zeznaniu podatkowym za rok 2023 oraz w latach kolejnych?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której wyjaśnił, że strata ustalona zgodnie z przepisami ustawy o rachunkowości nie jest stratą, o której mowa w art. 7 ust. 2 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych i tym samym nie może zostać odliczona od dochodu uzyskanego przez spółkę w 2023 roku i w latach następnych.14 lutego 2024
Czy przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością generuje po stronie spółki z o.o. przychód podlegający opodatkowaniu CIT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała za prawidłowe stanowisko zgodnie, z którym przekształcenie spółki cywilnej w spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością nie generuje przychodu podatkowego po stronie spółki z o.o. podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych (CIT).24 stycznia 2024
Do końca stycznia jest czas na zawiadomienie o wyborze ryczałtu od dochodów spółek w 2024 r.Przełom roku to dla przedsiębiorców czas podsumowań, w tym również tych formalnych – związanych z raportowaniem podatkowym i finansowym. To także dobry moment dla podatników CIT, aby się zastanowić, czy nie skorzystać z coraz bardziej popularnej preferencji podatkowej, potocznie zwanej jako estoński CITŁukasz Kosonowski•15 stycznia 2024
Czy przy ustalaniu prawa do ulgi prorodzinnej należy uwzględnić dochód małżonka osiągany w Niemczech?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) wydał interpretację, w której wyjaśnił, że w przypadku ustalania prawa do dokonania odliczenia w ramach ulgi prorodzinnej istnieje obowiązek uwzględnienia dochodu współmałżonka osiąganego w Niemczech.28 listopada 2023
Czy dochody z pracy w Liechtensteinie powinny być odprowadzane w Polsce?Krajowa Informacja Skarbowa w swojej interpretacji wyjaśniła, że osoby fizyczne z miejscem zamieszkania w Polsce podlegają obowiązkowi podatkowemu od całości swoich dochodów, niezależnie od miejsca ich osiągnięcia.16 listopada 2023
Jak osoba wykonująca usługi dla zagranicznej firmy jako niezależny kontraktor powinna zakwalifikować swoje przychody?Dyrektor KIS potwierdził, że należności otrzymane przez osobę fizyczną w związku z podejmowanymi czynnościami w zakresie marketingu SEO - link-buildingu oraz obsługi klienta, nie można uznać za przychody z pozarolniczej działalności gospodarczej. Właściwym źródłem przychodów dla osiągniętego wynagrodzenia jest działalność wykonywana osobiście, określona w art. 13 pkt 8 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.18 października 2023
Czy wydatki związane z podwyższeniem kapitału spółki podlegają opodatkowaniu estońskim CIT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wyjaśniła, że wydatki poniesione przez spółkę w związku z podwyższeniem kapitału nie podlegają opodatkowaniu estońskim CIT.11 października 2023
Czy samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej może skorzystać ze zwolnienia podatkowego na sprzedaż posiłków?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że dochody uzyskane ze sprzedaży posiłków przez samodzielny publiczny zakład opieki zdrowotnej (SPZOZ) mogą korzystać ze zwolnienia z podatku dochodowego od osób prawnych (CIT), o ile są przeznaczone na cele statutowe.09 października 2023
Czy spółka może obniżyć jednorazowo dochód o stratę z roku poprzedniego?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) w swojej interpretacji wyjaśniła, że spółka ma prawo jednorazowo obniżyć dochód osiągnięty w 2022 roku o wysokość straty poniesionej w 2021 roku, zgodnie z zasadami określonymi w art. 7 ust. 5 pkt 2 ustawy o CIT.20 września 2023
Czy spółka może użyć metodę weryfikacji cen transferowych do określenia dochodu z własności intelektualnej?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) uznała, że spółka może ustalać kwalifikowany dochód uwzględniony w cenie sprzedaży produktu przy użyciu zasad cen transferowych.15 września 2023
Czy dobrowolne umorzenie udziałów w spółce bez wynagrodzenia podlega opodatkowaniu PIT?Krajowa Informacja Skarbowa (KIS) wydała interpretację, w której potwierdziła, że dobrowolne umorzenie bez wynagrodzenia udziałów w spółce będących własnością wspólnika, nie generuje dla niego dochodu (względnie przychodu) podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (PIT).09 września 2023
Czy dochody z pracy w Holandii trzeba podać w załączniku PIT/ZG przy formularzu PIT-36?Według Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) dochody zarówno z Polski, jak i z Holandii powinny być zsumowane i wpisane tylko w części D formularza przy wypełnieniu formularza PIT-36 za rok 2023. 23 sierpnia 2023
Czy renta wdowia otrzymywana z Niemiec podlega opodatkowaniu w Polsce?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej potwierdził, że otrzymywana przez Wnioskodawczynię renta wdowia, która jest wypłacana z obowiązkowego systemu ubezpieczeń socjalnych w Niemczech, nie będzie miała wpływu na sposób opodatkowania dochodów uzyskiwanych w Polsce, a w konsekwencji Wnioskodawczyni nie będzie zobowiązana do zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych w Polsce od otrzymywanej renty wdowiej z Niemiec i wykazywania jej w zeznaniu podatkowym.18 sierpnia 2023
Czy przedsiębiorca prowadzący działalność gospodarczą ma prawo skorzystać z ulgi dla rodzin 4+?Podatnik prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą w Polsce może skorzystać z ulgi podatkowej dla rodzin wielodzietnych. Według interpretacji Krajowej Informacji Skarbowej (KIS), podatnik spełnia warunki ulgi 4+, co oznacza zwolnienie części przychodów z działalności gospodarczej od podatku dochodowego. 11 sierpnia 2023
Czy podatnik powinien uwzględnić dochody uzyskane przed zmianą rezydencji podatkowej w deklaracji PIT-37 za rok 2022?Dyrektor KIS potwierdził, że do deklaracji podatkowej za rok 2022 powinny być uwzględnione jedynie dochody uzyskane po dacie powrotu do Polski i zmianie rezydencji podatkowej.08 sierpnia 2023
Czy dochód ze sprzedaży nieruchomości rolnej korzysta ze zwolnienia z opodatkowania CIT?Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (KIS) potwierdził, że sprzedaż przez spółkę nieruchomości rolnej wchodzącej w skład gospodarstwa rolnego korzysta ze zwolnienia z opodatkowania CIT na podstawie art. 17 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, pod warunkiem, że transakcja następuje po upływie pięciu lat od nabycia. Pomimo zwolnienia z opodatkowania CIT, podatnik zobowiązany jest do ujęcia tego dochodu w rocznym zeznaniu podatkowym.01 sierpnia 2023
Komu przysługuje ulga na dziecko w wysokości 100% w przypadku rozwiązania małżeństwa?Krajowa Informacja Skarbowa wydała interpretację, zgodnie z którą rodzic, z którym dziecko zamieszkuje na co dzień, może skorzystać z pełnego odliczenia ulgi.29 lipca 2023
Czy wynagrodzenie za usługi na terenie SSE może być zwolnione z podatku dochodowego od osób prawnych?Artykuł przedstawia interpretację organu podatkowego dotyczącą kwalifikacji wynagrodzenia otrzymywanego z tytułu świadczonych usług na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej (SSE). W wyniku skargi Wnioskodawcy, Naczelny Sąd Administracyjny potwierdził, że takie wynagrodzenie stanowi przychód z działalności gospodarczej i podlega zwolnieniu z podatku dochodowego od osób prawnych. Co na to KIS?21 lipca 2023
Dochody córek z uposażenia rodzinnego nie muszą być doliczane do dochodu ojca przy rozliczeniu podatkowymWedług Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (KIS), rodzic nie musi doliczać dochodów swoich dzieci uzyskanych z tytułu uposażenia rodzinnego do jego dochodu. Dyrektor KIS opowiedział się za odrębnym opodatkowaniem dochodu dzieci. Interpretacja ta wynika z przepisów prawa cywilnego i podatkowego, które przyznają córkom pełną zdolność w kwestii przedmiotów majątkowych oddanych im do swobodnego użytku.18 lipca 2023