Ile dodatków do pensji przysługuje za pracę w niedzielę

12 marca 2008

Chociaż zasadą powinno być rekompensowanie każdej niedzieli dniem wolnym, to art. 15111 k.p. przewiduje przypadki, w których pracodawca w miejsce czasu wolnego może wypłacić pracownikowi wynagrodzenie wraz z dodatkiem. Na tle tego przepisu powstaje pytanie ile dodatków musi wypłacić w takiej sytuacji pracodawca swojemu pracownikowi?

Zagadnienie to stało się przedmiotem rozstrzygnięcia Sądu Najwyższego. W uchwale z 15 lutego 2006 r. (II PZP 11/05, OSNP 2006/11-12/170) SN stwierdził, iż w razie nieudzielenia przez pracodawcę w okresie rozliczeniowym innego dnia wolnego od pracy w zamian za pracę wykonywaną w niedzielę lub święto, pracownikowi przysługuje za każdą godzinę takiej pracy tylko jeden dodatek przewidziany art. 15111 par. 2 lub par 3 k.p. w wysokości 100 proc. za każdą godzinę pracy w takim dniu. Innymi słowy - chociaż niezapewnienie dnia wolnego w związku z pracą w niedzielę - co do zasady generuje nadgodziny, to jednak - według SN - dodatek w takich okolicznościach winien być jeden.

Pozostało 45% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.