Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy przeznaczenie usług na cele osobiste jest opodatkowane VAT

Tomasz Michalik, doradca podatkowy, partner w MDDP
Tomasz Michalik, doradca podatkowy, partner w MDDPDGP
20 stycznia 2010

Ostatnia nowelizacja ustawy o VAT wprowadziła szczególne zasady określania miejsca świadczenia usług wykonywanych na rzecz firmy zagranicznej, która przeznacza je na cele osobiste, np. pracowników. Jakie praktyczne problemy mogą wiązać się ze stosowaniem nowej regulacji?

Zgodnie z zasadą ogólną wyrażoną w art. 28b ust. 1 ustawy o VAT miejscem świadczenia (w istocie miejscem opodatkowania) usług wykonywanych na rzecz podmiotu z innego państwa, prowadzącego działalność gospodarczą, jest miejsce siedziby nabywcy. Jednak art. 28b ust. 4 ustawy o VAT przewiduje, że w przypadku gdy usługi są świadczone na rzecz podmiotu gospodarczego, który te usługi przeznacza na potrzeby osobiste pewnych kategorii osób (pracowników, wspólników itd.), wówczas miejsce świadczenia ulega zmianie – staje się nim miejsce siedziby usługodawcy.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.