Jak traktowane są tzw. usługi techniczne dla potrzeb umów podatkowych

Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case i docent UW
Dr Janusz Fiszer, partner w Kancelarii Prawnej White & Case i docent UW Fot. Wojciech GórskiDGP
17 sierpnia 2010

Kwestia opodatkowania dochodów z tytułu transgranicznego świadczenia tzw. usług technicznych jest przedmiotem szczególnych, niestandardowych uregulowań w niektórych międzynarodowych umowach podatkowych. O jakie przepisy chodzi?

Generalnie Modelowa Konwencja OECD nie zawiera postanowień dotyczących takiej szczególnej kategorii usług. Tym samym więc, zgodnie z ogólnymi zasadami Modelowej Konwencji OECD, o ile podmiot świadczący takie usługi na terytorium innego państwa nie posiada tam tzw. zakładu, dochód osiągnięty z tego tytułu może być opodatkowany jedynie w państwie siedziby podmiotu świadczącego usługi. W konsekwencji podstawą opodatkowania będzie art. 7 w związku z art. 5 stosownej umowy podatkowej. Jednak niektóre państwa traktują usługi o charakterze technicznym, czyli usługi szeroko rozumianego doradztwa technicznego, jako rodzaj należności licencyjnych i tym samym poddając jego opodatkowanie reżimowi prawnemu właściwemu dla należności licencyjnych, czyli art. 12 umowy podatkowej.

Pozostało 48% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.