Spółki osobowe i podmioty transparentne nie korzystają z benefitów

Dr Janusz Fiszer, Kancelaria White & Case, Uniwersytet Warszawski
Dr Janusz Fiszer, partner w PwC, docent Uniwersytetu WarszawskiegoDGP / Wojtek Górski
22 maja 2012

Problem zastosowania międzynarodowych umów o unikaniu podwójnego opodatkowania do spółek osobowych i tzw. podmiotów transparentnych ma coraz większe znaczenie w świetle rosnącej popularności tego rodzaju jednostek w międzynarodowym planowaniu podatkowym. Dlaczego?

W większości jurysdykcji spółki osobowe nie są podatnikami podatków dochodowych. Oznacza to, że nie posiadają statusu rezydenta podatkowego. W konsekwencji jako takie nie mogą korzystać z benefitów umów podatkowych, gdyż te – zgodnie z postanowieniem art. 1 modelowej konwencji OECD w sprawie podatków od dochodu i majątku (MK OECD), będącej podstawą konstrukcji ogromnej większości zawartych na świecie umów tego typu – mają zastosowanie do osób, które są rezydentami, czyli mają siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium jednego lub obu umawiających się państw.

Pozostało 64% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.