Spółka otrzymująca aport powinna zapłacić wspólnikowi VAT

Arkadiusz Michaliszyn prawnik, partner w CMS Cameron McKenna
Arkadiusz Michaliszyn prawnik, partner w CMS Cameron McKennaDGP / Wojtek Górski
11 czerwca 2012

Sposób rozliczenia VAT z tytułu przeniesienia towarów lub praw w drodze wkładu niepieniężnego wciąż nie jest jasny. Na co zwrócić uwagę, aby prawidłowo rozliczyć taką transakcję?

Podstawę opodatkowania należy ustalić na podstawie art. 29 ust. 9 ustawy VAT. Zgodnie z tym przepisem w przypadku dostaw towarów i usług, dla których nie została określona cena, podstawą opodatkowania jest wartość rynkowa towarów lub usług pomniejszona o kwotę podatku. Regulacja ta znajdzie zastosowanie do aportów, ponieważ podmiot dokonujący takiego wkładu niepieniężnego nie uzyskuje w zamian ceny, a w szczególności ceną taką nie są otrzymane udziały lub akcje spółki.

Pozostało 74% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.