Zaangażowanie polskich podmiotów w inwestycje infrastrukturalne poza krajem wiąże się z konsekwencjami podatkowymi, w tym również dotyczącymi przedsiębiorcy jako płatnika PIT. O czym muszą pamiętać przedsiębiorcy, którzy są płatnikami?
Jednym z takich obowiązków jest konieczność (lub jej brak) poboru zaliczki przez przedsiębiorcę, od dochodów uzyskiwanych przez takiego pracownika z tytułu pracy wykonywanej poza Polską. Począwszy od 2007 rok, zgodnie z art. 32 ust. 6 ustawy o PIT, pracodawca nie pobiera zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych od dochodów uzyskanych przez pracownika z pracy wykonywanej poza granicami, pod warunkiem że podlegają one lub będą podlegać opodatkowaniu poza terytorium Polski. Przepis ten słusznie pozwala nie wpłacać zaliczek do polskiego systemu podatkowego, jeżeli to kraj wykonywania pracy ma prawo do opodatkowania dochodu.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
