Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy rada nadzorcza lub komisja rewizyjna może zwołać zgromadzenie wspólników spółki

Maciej Szermach adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & Podatki
Maciej Szermach adwokat, partner w Kancelarii BSO Prawo & PodatkiDGP
28 września 2011

Jakie podmioty są uprawnione do wołania lub żądania zwołania zgromadzenia wspólników spółki z ograniczoną odpowiedzialnością?

Wspólnicy spółki z o.o. mogą odbyć zwyczajne zgromadzenie wspólników, które zwoływane jest przynajmniej raz do roku, a także nadzwyczajne zgromadzenie wspólników, zwoływane co do zasady według potrzeby. Zwyczajne zgromadzenie wspólników, stosownie do art. 101 kodeksu spółek handlowych, powinno się odbyć w terminie sześciu miesięcy po upływie każdego roku obrotowego. Nadzwyczajne zgromadzenie wspólników zwołuje się w przypadkach określonych w kodeksie spółek handlowych lub umowie spółki, a także gdy organy lub osoby uprawnione do zwoływania zgromadzeń uznają to za wskazane.

Pozostało 36% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.