Dziennik Gazeta Prawana logo

W jakich przypadkach wspólnicy spółki z o.o. mają prawo zwołać zgromadzenie

dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje zespołem sporów korporacyjnych w Kancelarii Salans
dr hab. Katarzyna Bilewska, adwokat, kieruje zespołem sporów korporacyjnych w Kancelarii Salans Fot. Arch.DGP
30 czerwca 2010

Czy jest możliwe, aby sami wspólnicy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością zwołali zgromadzenie?

Jako uprawnionego do zwołania zgromadzenia wspólników umowa spółki z ograniczoną odpowiedzialnością może wskazać również wspólnika lub niektórych wspólników, określając ich indywidualnie (np. podając nazwiska i imiona) lub generalnie, wskazując pewne cechy (np. posiadanie określonej liczby udziałów). Wynika z tego, że wspólnik ma prawo zwołania zgromadzenia wspólników, o ile przyznaje mu je wprost – na podstawie art. 235 par. 3 kodeksu spółek handlowych – umowa spółki z o.o.

Pozostało 42% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.