Czy weksel wystawiony przez jednoosobową spółkę z o.o. bez wcześniejszej pisemnej uchwały zgromadzenia wspólników jest ważny?
Jeżeli umowa spółki nie stanowi inaczej, pisemnej uchwały zgromadzenia wspólników wymagają jedynie zobowiązania do świadczenia o wartości dwukrotnie przewyższającej wysokość kapitału zakładowego, nie niższej jednak niż 50 000 zł (art. 230 k.s.h.). Załóżmy, że w tym przypadku mamy do czynienia z zaciągnięciem zobowiązania wymagającego takiej uchwały. W przypadku spółki jednooso- bowej uprawnienia zgromadzenia wspólników wykonuje jej jedyny wspólnik.
Autopromocja
Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Pozostało 41% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
