Czy za członka rady nadzorczej delegowanego do zarządu spółki na podstawie uchwały trzeba opłacać składki?

zus
zus ShutterStock
22 sierpnia 2024

Chcielibyśmy na trzy miesiące oddelegować członka rady nadzorczej do zarządu naszej spółki. Nie planujemy zawrzeć z nim żadnej umowy, ale jedynie rada podjęłaby uchwałę o delegowaniu. Jakie składki będzie trzeba opłacić od wynagrodzenia tej osoby?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że w opisanej sytuacji możliwość oddelegowania członka rady nadzorczej do zarządu nie wynika jednoznacznie z przepisów kodeksu spółek handlowych (dalej: k.s.h.), ale taką możliwość dopuszcza orzecznictwo sądowe. Przykładem może być wyrok Sądu Najwyższego z 23 czerwca 2020 r., sygn. akt V CSK 521/18. SN stwierdził, że biorąc pod uwagę art. 220 k.s.h., który dopuszcza umowne rozszerzenie uprawnień rady nadzorczej, w ramach swobody umów w umowie spółki z o.o. należy też dopuścić uprawnienia rady do delegowania jej członków do pełnienia funkcji członka zarządu.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.