Zielone wyzwania, rewolucja na rynku opakowań, postęp technologiczny – to główne tematy XVII edycji FRSiH.Forum Rynku Spożywczego i Handlu to największa konferencja poświęcona sektorowi spożywczemu, handlowemu oraz HoReCa (gastronomii hotelowej, restauracji i cateringu) w Polsce. Gromadzi przedsiębiorców z tych branż oraz ich kooperantów.
Tegoroczną edycję otworzy debata na temat zielonych wyzwań dla sektora rolno-spożywczego w UE. Uczestnicy będą rozmawiać o scenariuszach na przyszłość i kierunkach rozwoju branży. W centrum uwagi znajdą się ekorewolucja, globalne trendy i lokalna specyfika, a także rola przemysłu spożywczego jako filaru polskiej gospodarki.
W programie forum pojawią się również tematy związane z technologiami w służbie bezpieczeństwa żywności, konsolidacją rynku spożywczego oraz wyzwaniami, przed którymi stoją menedżerowie w zarządzaniu firmami z sektora FMCG, czyli dóbr szybko zbywalnych. Istotnym punktem będzie także analiza potrzeb rynku pracy w branży spożywczej oraz wizja nowoczesnej fabryki żywności.
Drugi dzień wydarzenia zainauguruje debata o tym, jak handel kształtuje zmiany społeczne i napędza gospodarkę. Prelegenci zastanowią się nad wykorzystaniem nowoczesnych technologii jutra już dziś oraz nad przyszłością zielonego handlu w kontekście regulacji i rosnących wymagań. Goście wydarzenia porozmawiają także o cyfrowych sklepach i wdrażaniu gospodarki obiegu zamkniętego jako rozwiązaniach na przyszłość w biznesie.
– Forum Rynku Spożywczego i Handlu to dla nas zarówno platforma wymiany myśli, jak i kluczowe miejsce do sieciowania liderów, ekspertów i osób mających wpływ na branżę – mówi Edyta Kochlewska, redaktorka naczelna portalu Dlahandlu.pl, współautorka programu Forum Rynku Spożywczego i Handlu. – Naszym celem jest stworzenie przestrzeni, w której ci ludzie mogą współpracować, inspirować się nawzajem i budować wartościowe relacje.
Co roku wydarzenie przyciąga grono ekspertów, którzy dzielą się wiedzą, doświadczeniami z własnych biznesów i organizacji oraz sprawdzonymi praktykami z rynków polskich i zagranicznych. W gronie tegorocznych rozmówców są m.in.: Małgorzata Bojańczyk, dyrektorka Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, Mirosław Maliszewski, poseł na Sejm RP, przewodniczący sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju wsi, prezes Związku Sadowników RP, Jakub Olipra, starszy ekonomista w Credit Agricole Bank Polska, Monika Piątkowska, prezeska Izby Zbożowo-Paszowej, Dariusz Szymczycha, wiceprezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej.
Forum towarzyszyć będą wydarzenia specjalne, w tym gala, podczas której wręczone zostaną nagrody Food & Retail Awards, przyznawane firmom wspierającym przemiany w przemyśle, handlu spożywczym i gastronomii. Zostaną także ogłoszeni laureaci konkursu Dobry Produkt.
Forum Rynku Spożywczego i Handlu odbędzie się 4 i 5 listopada w hotelu Sheraton Grand Warsaw. Organizatorem jest Grupa PTWP. ©℗