Wyłączenie spod obowiązku uiszczania tzw. opłaty cukrowej napojów, w których składzie znajdują się jedynie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, a następnie rozcieńczonych wodą przewiduje projekt nowelizacji ustawy o zdrowiu publicznym przedstawiony przez resort rolnictwa.
To samo dotyczyć ma nektarów pozyskiwanych z owoców o wysokiej kwasowości, np. porzeczek, które nie nadają się do spożycia bez dosłodzenia, o ile ilość cukru nie przekracza 5 g na każde 100 ml napoju.
Opłatą mają zostać objęte natomiast syropy, w których składzie na pierwszym miejscu znajduje się cukier albo syrop glukozowo-fruktozowy. Dziś te produkty są sprzedawane jako suplement diety, tym samym unika się obowiązku płacenia opłaty cukrowej.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uzasadnia propozycje zmian tym, że napoje wyprodukowane z owoców muszą dziś rywalizować na sklepowych półkach z tymi, które nie zawierają w ogóle owoców, a ich smak jest wynikiem użycia sztucznych barwników, aromatów i cukru.
Zdaniem autorów projektu traktowanie w ten sam sposób producentów wytwarzających swoje artykuły z prawdziwych owoców, jak tych korzystających ze znacznie tańszych barwników, działa na niekorzyść polskiego rolnictwa.
W obliczu trudności, które spotykają producentów owoców i warzyw, niezasadne wydaje się pozostawanie przy obowiązujących dziś wyłączeniach, które ograniczają się do soków 100-proc., czyli nierozcieńczonych wodą.©℗
Podstawa prawna
Etap legislacyjny
Projekt ustawy trafił do uzgodnień międzyresortowych