Czy można uzależnić wysokość wynagrodzenia pracownika od wyników firmy

Wojciech Ostrowskiradca prawny, Rachelski i Wspolnicy
Wojciech Ostrowskiradca prawny, Rachelski i WspolnicyDGP
27 września 2010

Pracodawca chciałby zmienić zasady wynagradzania pracowników. Zamierza zaproponować (wypowiedzenie zmieniające), aby wynagrodzenie zasadnicze pracownika składało się z 70 proc. dotychczasowej płacy zasadniczej, oraz 30 proc. dotychczasowej płacy zasadniczej zależnych od dodatniego wyniku ekonomicznego firmy. Czy można podzielić dotychczasowe jednolite wynagrodzenie zasadnicze pracownika na części i uzależnić jedną z nich od wyników gospodarczych pracodawcy?

W wyroku z 24 września 2009 r. (II PK 57/09) Sąd Najwyższy uznał, że taka praktyka jest niedopuszczalna, ponieważ stoi w sprzeczności z art. 78 par. 1 k.p. Według tego przepisu wynagrodzenie zasadnicze za pracę powinno być ustalone tak, aby odpowiadało w szczególności rodzajowi wykonywanej pracy i kwalifikacjom wymaganym przy jej wykonywaniu, a także uwzględniało ilość i jakość świadczonej pracy.

Pozostało 60% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.