Akceptacja pracownika nie usprawiedliwia łamania prawa i braku świadectwa pracy

paragraf
Shutterstock
15 sierpnia 2022

W mojej firmie przeprowadzono kontrolę. Inspektor pracy wykrył, że nie wydałem pracownikowi świadectwa pracy. Ponadto pracownik ten miał orzeczoną umiarkowaną niepełnosprawność, a ja dopuściłem go do pracy przez 8 godzin na dobę bez zgody lekarza medycyny pracy. Pracownik sam zgodził się na taką pracę, a nawet o nią wnioskował. Nie kwestionował też braku wydania świadectwa. Sam stwierdził, że nie jest mu ono potrzebne. Inspektor pracy skierował do sądu wniosek o ukaranie. Jaki wpływ na ewentualną karę będzie miało to, że wszystko działo się za zgodą pracownika?

Zgodnie z art. 97 par. 1 kodeksu pracy (dalej: k.p.) w związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany wydać pracownikowi świadectwo pracy w dniu, w którym następuje ustanie stosunku pracy. Wyjątkiem będzie sytuacja, gdy pracodawca w ciągu siedmiu dni od dnia rozwiązania lub wygaśnięcia poprzedniego stosunku pracy zamierza nawiązać z pracownikiem kolejny stosunek pracy. Natomiast jeżeli z przyczyn obiektywnych wydanie świadectwa pracy pracownikowi albo osobie przez niego upoważnionej w tym terminie nie jest możliwe, pracodawca w ciągu siedmiu dni od dnia upływu tego terminu przesyła świadectwo pracy pracownikowi lub tej osobie pocztą albo doręcza je w inny sposób. Świadectwo dotyczy okresu lub okresów zatrudnienia, za które dotychczas nie wydano świadectwa pracy.

Pozostało 75% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.