Czy można ponownie zatrudnić pracownika wcześniej zwolnionego

Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKenna
Katarzyna Dulewicz, radca prawny i partner CMS Cameron McKennaDGP
21 kwietnia 2008

Wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony musi nastąpić z podaniem przyczyny wypowiedzenia. Czy jest możliwe powtórne zatrudnienie pracownika, a następnie zwolnienie go z tej samej przyczyny? Czy jest możliwe dokonanie zmiany trybu wypowiedzenia umowy w trakcie trwania okresu wypowiedzenia?

Kodeks pracy nie ustanawia wyraźnego zakazu ponownego zatrudnienia pracownika wcześniej zwolnionego z tego samego zakładu pracy. Potencjalny problem może się pojawić na etapie ponownego zwalniania takiego pracownika. Czy pracodawca może użyć tej samej przyczyny wypowiedzenia, której użył za pierwszym razem? Przepisy nie zakazują takiego działania. W uzasadnionych przypadkach mógłby się jednak pojawić ze strony pracownika zarzut nadużycia prawa i działania pracodawcy niezgodnie z zasadami współżycia społecznego. Pracownik mógłby próbować wywodzić, iż pracodawca godząc się na ponowne przyjęcie pracownika do pracy, akceptuje jego słabości i poprzednie niedociągnięcia. Z drugiej strony, prawo nie daje pracodawcy instrumentów do sprawdzenia, czy pracownik zmienił coś w swoim zachowaniu. W zależności od indywidualnego przypadku, czy nie jest np. osoba karana. Katalog informacji, których pracodawca może się domagać od kandydata do pracy, jest określony ściśle w art. 221 kodeksu pracy i nie obejmuje np. możliwości domagania się przedstawienia przez pracownika zaświadczenia o niekaralności.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.