Pracownica, która za kilka tygodni zakończy urlop wychowawczy, zwróciła się z wnioskiem o udzielenie zezwolenia na elastyczną organizację pracy w formie pracy zdalnej. Przewidujemy, że w związku ze zmianami w firmie niedługo będziemy potrzebowali jej na miejscu. Czy możemy odmówić uwzględnienia wniosku z tego powodu albo udzielić zgody, ale w innym terminie?
Zgodnie z art. 1881 par. 1 kodeksu pracy (dalej: k.p.) pracownik wychowujący dziecko, do ukończenia przez nie ósmego roku życia może złożyć wniosek w postaci papierowej lub elektronicznej o zastosowanie do niego elastycznej organizacji pracy. Rodzajem elastycznej organizacji pracy jest m.in. praca zdalna. Wniosek w tej sprawie składa w terminie nie krótszym niż 21 dni przed planowanym rozpoczęciem korzystania z takiej organizacji pracy.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)