W spółce, którą obsługuje moje biuro, pracownikowi urodziło się dziecko. Jego żona nie jest ubezpieczona i tym samym nie będzie pobierała zasiłku macierzyńskiego. Czy pracownik może skorzystać z 32 tygodni urlopu rodzicielskiego? Czy jeżeli matka dziecka nie będzie korzystała z urlopu macierzyńskiego, to ojciec dziecka może wystąpić o urlop rodzicielski od momentu urodzenia dziecka?
Tak, pracownik-ojciec dziecka, w sytuacji gdy matka była nieubezpieczona w chwili porodu, ma prawo do urlopu rodzicielskiego. Zgodnie z art. 1821c kodeksu pracy (dalej: k.p.) urlop rodzicielski jest udzielany jednorazowo, albo w nie więcej niż w pięciu częściach, nie później niż do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy szósty rok życia. Urlop rodzicielski przysługuje ojcu wychowującemu dziecko, który pozostaje w stosunku pracy. Jest to jedyny warunek. Prawo do niego nie zależy od wykorzystania przez matkę urlopu macierzyńskiego. ©℗
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)