Firmy zmuszone są niekiedy dokonywać zmian w obowiązujących u nich aktach wewnątrzzakładowych. Czy w każdym takim przypadku pracodawca musi wręczać pracownikom wypowiedzenia zmieniające? Od czego to zależy?
Odnośnie do zmiany postanowień układu zbiorowego pracy na uwagę zasługuje przepis art. 24113 kodeksu pracy stanowiący, iż korzystniejsze postanowienia układu, z dniem jego wejścia w życie, zastępują z mocy prawa wynikające z dotychczasowych przepisów prawa pracy warunki umowy o pracę lub innego aktu stanowiącego podstawę zatrudnienia. Powyższa zasada obowiązuje również w przypadku wprowadzania zmian do układu w drodze protokołów dodatkowych, co oznacza, iż postanowienia korzystniejsze dla pracownika stają się immanentną częścią indywidualnego stosunku pracy, bez potrzeby składania oświadczenia woli przez którąkolwiek ze stron.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)