statystyki

Wyższe zarobki zmieniają naszą dietę

autor: Janusz K. Kowalski14.09.2017, 07:50; Aktualizacja: 14.09.2017, 08:26

źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Jemy mniej ziemniaków i mięsa wieprzowego, za to więcej wołowiny, drobiu, owoców i warzyw.

Reklama


W ubiegłym roku dochody gospodarstw domowych zwiększyły się realnie o 7 proc. w przeliczeniu na osobę. To pozwoliło na zmiany w naszym jadłospisie.

Skurczyła się np. konsumpcja ziemniaków. Była ona w przeliczeniu na osobę o 3 proc. mniejsza niż w roku poprzednim i aż o 28 proc. niższa niż w 2000 r. – Ten spadek to przede wszystkim efekt wzrostu zamożności. Duże spożycie ziemniaków charakterystyczne jest dla społeczeństw biednych – ocenia prof. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Pozostało jeszcze 65% treści

Czytaj wszystkie artykuły
Miesiąc 97,90 zł
Zamów abonament

Mam kod promocyjny
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Więcej na ten temat

Reklama


Reklama

Komentarze (3)

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie

Reklama