Dziennik Gazeta Prawana logo

Kiedy podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i macierzyńskiego będą inne mimo braku przerwy między okresami ich pobierania [Poradnia ubezpieczeniowa]

Nasza pracownica jest w ciąży i przebywa na zwolnieniu lekarskim. Oprócz zasiłku chorobowego wypłacamy jej także dodatek specjalny, bo taka zasada wynika z naszego regulaminu wynagradzania. W związku z tym dodatku nie wliczamy do podstawy wymiaru zasiłku. Za kilka tygodni pracownica zacznie pobierać zasiłek macierzyński. Czy należy wliczyć dodatek specjalny do podstawy wymiaru tego zasiłku, skoro zgodnie z regulaminem pracownica nie zachowuje do niego prawa za okres wypłaty zasiłku macierzyńskiego?

Podstawę wymiaru zasiłku obliczamy zgodnie z zasadami zawartymi w ustawie o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (dalej: ustawa zasiłkowa). W myśl art. 36 ust. 1 ustawy zasiłkowej podstawę wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego pracownikowi stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy. Jeśli pracownik zatrudniony jest krócej niż rok, podstawę ustala się odpowiednio z mniejszej liczby miesięcy kalendarzowych. Przeciętne miesięczne wynagrodzenie, o którym mowa w tym przepisie, ustala się poprzez podzielenie wynagrodzenia osiągniętego przez pracownika w okresie 12 miesięcy przed niezdolnością do pracy przez 12. Gdy pracownik pracował krócej, odpowiednio należy uzyskane wynagrodzenie podzielić przez mniejszą liczbę miesięcy. Wynagrodzeniem w rozumieniu ustawy jest przychód ze stosunku pracy, który stanowił podstawę wymiaru składek na ubezpieczenie chorobowe. Do podstawy wymiaru zasiłku, w zależności od zasad jego wypłacania, mogą wchodzić także różnego rodzaju premie, nagrody, dodatki. Odprowadzenie od składnika wynagrodzenia składek nie oznacza automatycznie, że zostanie on uwzględniony w podstawie wymiaru zasiłków. Ustawa zasiłkowa bowiem przewiduje kilka wyjątków. Zgodnie z art. 41 ust. 1 przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.