Jeden z pracowników porzucił pracę, więc rozwiązaliśmy z nim umowę bez wypowiedzenia. Potrąciliśmy z jego wypłaty część kosztów związanych z kursem zawodowym, na który go wysłaliśmy. Nie upłynął bowiem okres, jaki pracownik zobowiązał się u nas przepracować. Pracownik jednak skierował do sądu pozew o unieważnienie umowy na podnoszenie kwalifikacji zawodowych. Czy takie unieważnienie jest w ogóle możliwe?
Odpowiadając na to pytanie, trzeba się odwołać do przepisów kodeksu pracy (dalej: k.p.), które mają zastosowanie w opisywanej sprawie. Zgodnie z art. 52 ust. 1 k.p. rozwiązanie z pracownikiem umowy bez wypowiedzenia z jego winy jest możliwe w razie:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.