Pracownik poinformował pracodawcę, że rozpoczął studia podyplomowe. Kwalifikacje, które na nich zdobędzie, nie są potrzebne do wykonywania pracy na stanowisku obecnie zajmowanym przez pracownika, ale mogą być przydatne do wykonywania pracy dla tego pracodawcy w przyszłości. Czy w takiej sytuacji na pracodawcy ciążą jakieś obowiązki?
Zgodnie z przepisami kodeksu pracy dotyczącymi kwalifikacji zawodowych pracownika (art. 1031 par. 1 k.p.) przez podnoszenie kwalifikacji zawodowych rozumie się zdobywanie lub uzupełnianie wiedzy i umiejętności przez pracownika z inicjatywy pracodawcy albo za jego zgodą. Przepisy nie precyzują przy tym, czy chodzi tu o kwalifikacje wymagane do pracy aktualnie wykonywanej pracownika lub pracy, którą dany pracownik może wykonywać dla danego pracodawcy w przyszłości czy też o kwalifikacje ogólne przydatne bez względu na rodzaj wykonywanej pracy i pracodawcę. Według stanowiska Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej nowe przepisy kodeksu pracy dotyczą przede wszystkim podnoszenia kwalifikacji zawodowych w ramach pracy aktualnie wykonywanej przez pracownika, ale również będą mogły mieć zastosowanie w przypadku, gdy planowany jest awans pracownika lub też pracodawca zamierza zaproponować mu inne warunki pracy, np. pracę na innym stanowisku, ze względu na zmianę profilu działalności firmy. W takim rozumieniu nowe przepisy dotyczą kwalifikacji, jakie są oczekiwane od pracownika przez konkretnego pracodawcę.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
