Kto ma prawo reprezentować związek zawodowy wobec pracodawcy

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w Krakowie
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Wspólnicy w KrakowieDGP
10 marca 2010

Do grona działaczy związkowych objętych ochroną przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem albo zmianą treści stosunku pracy należą m.in. wskazani uchwałą zarządu członkowie zakładowej organizacji związkowej upoważnieni do reprezentowania tej organizacji wobec pracodawcy lub organu (osoby) dokonującego za pracodawcę czynności z zakresu prawa pracy. Jaka powinna być podstawa prawna takiego upoważnienia?

Źródeł upoważnienia do reprezentacji, o której mowa w art. 32 ust. 1 ustawy z 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych (t.j. Dz.U. z 2001 r. nr 79, poz. 854 z późn. zm.), należy poszukiwać w treści przepisów art. 13 i 9 tej ustawy. Pierwszy z nich, pośród postanowień, jakie powinny się znaleźć w statucie związku zawodowego, wymienia kwestię sposobu reprezentowania związku zawodowego. Z kolei art. 9 ustawy wyraża zasadę samorządności związkowej w sferze organizacyjnej, która przejawia się m.in. w swobodzie decydowania o sposobie reprezentacji wobec innych podmiotów.

Pozostało 19% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.