Czy pracodawca może odstąpić od umowy o zakazie konkurencji i przestać płacić odszkodowanie

Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i Współpracownicy
Arkadiusz Sobczyk, radca prawny, Kancelaria Prawna Sobczyk i WspółpracownicyDGP
12 stycznia 2011

Pracodawca, zawierając z pracownikiem umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy, zobowiązuje się do wypłaty odszkodowania, które ma zrekompensować pracownikowi ograniczenie swobody zarobkowania. Czy może on uwolnić się od tego obowiązku, jeśli zakaz taki nie ma już uzasadnienia?

W przypadku ustania przyczyn uzasadniających ustanowienie zakazu konkurencji po ustaniu stosunku pracy ustaje zobowiązanie pracownika do powstrzymywania się od działań konkurencyjnych, co oznacza, że może on podjąć określoną w umowie działalność konkurencyjną. Nie ustaje natomiast zobowiązanie pracodawcy do wypłaty pracownikowi odszkodowania, gdyż w tym zakresie umowa o zakazie konkurencji nadal wiąże pracodawcę. Jednym ze sposobów umożliwiających pracodawcy zwolnienie się z wypłaty odszkodowania jest wprowadzenie do umowy do prawa odstąpienia od niej. Zastrzeżenie prawa do odstąpienia powinno jednak łączyć się z wyraźnym określeniem terminu wykonania tego prawa. Zgodnie bowiem z art. 395 par. 1 k.c. dla skuteczności umownego prawa odstąpienia wymagane jest oznaczenie terminu, w czasie którego będzie możliwe skorzystanie z tego prawa oraz określenie, czy prawo to przysługuje obydwu stronom, czy też jednej z nich.

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.