Czy sąd pracy może zmienić wydane już orzeczenie

Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Rachelski i Wspólnicy Kancelaria Prawnicza
Urszula Młynarczyk, radca prawny, Kancelaria Rachelski i Wspólnicy Kancelaria PrawniczaDGP
11 sierpnia 2008

Sąd zdecydował o przywróceniu pracownika do pracy. Pracownik ma jednak uraz kręgosłupa i ZUS skierował go do sanatorium. Lekarz medycyny pracy nie wyda mu zatem w najbliższym czasie orzeczenia dopuszczającego go do pracy. Czy w takiej sytuacji pracodawca może poczekać z przywróceniem do pracy pracownika do momentu, aż będzie on sprawny? Czy sąd pracy może zmienić swoją decyzję na przyznanie odszkodowania?

W przypadku niezgodnego z prawem rozwiązania lub wypowiedzenia umowy o pracę pracownikowi przysługują alternatywne roszczenia określone w art. 45 lub 56 kodeksu pracy. Jeśli pracownik dokonał wyboru roszczenia, sąd nie może zmienić treści wyroku. Jednak, przyznając jedno z alternatywnych roszczeń, sąd nie ma obowiązku orzekać o oddaleniu drugiego z nich. Oznacza to, że dopuszczalna jest apelacja przeciwko takiemu orzeczeniu i domaganie się zasądzenia innego roszczenia niż uwzględnione (wyrok Sądu Najwyższego z 15 czerwca 1993 r., I PRN 64/93).

Pozostało 23% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: GP
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.