Zalewają nas podróbki żywności. Kupujemy soję udającą groszek i ryż z ziemniaków

autor: Agnieszka Brzostek03.05.2013, 08:18
Żywność

Żywnośćźródło: ShutterStock

Producenci przyzwyczaili nas już, że potrafią zrobić kopię niemal wszystkiego - firmowych perfum, drogich ubrań, iPodów czy nawet budynków. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że podrabiać można także jedzenie.

wróć do artykułu

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
Redakcja gazetaprawna.pl
Źródło:gazetaprawna.pl
Polub Gazetaprawna.pl

Reklama

Komentarze (14)

  • który rząd sie odważy to skutecznie zwalczyć?(2016-03-17 13:37) Zgłoś naruszenie 21

    Co na to obecny Rrząd - PIS ? Oni absolutnie przeciez potrafią lepiej cyganić od skosnookich... Czy ich program polityczny zawiera ustawy powstrzymujące to zlodziejstwo...

    Odpowiedz
  • prawdziwy patriota i sztuczne zarcie(2013-05-05 23:44) Zgłoś naruszenie 00

    Partie polityczne łacznie z PSLem popieraja sztuczna zywnosc. Przeciez najwazniejszy jest VAT! A jak inaczej oskubac robola? Jakby mial warzywa w ogrodku i kilka kur w kurniku to przeciez nie placilby vatu! Poza tym, jak ludzie beda żreć smieci, to jest szansa ze szybciej zdechna, i ZUS nie bedzie mial problemu z zebraniem pieniedzy na emerytury.
    Prawdziwy patriota kupuje sztuczna zarcie i umiera przed 67 rokiem zycia :)

    Odpowiedz
  • ewa(2013-05-05 22:44) Zgłoś naruszenie 00

    Od jutra ostra dieta, czy wodę tez podrabiają?

    Odpowiedz
  • Myk(2013-05-05 07:01) Zgłoś naruszenie 20

    Na tym paliwie nie dociagniemy do emerytury.

    Odpowiedz
  • mm(2013-05-04 12:24) Zgłoś naruszenie 00

    Od jakich "sprawdzonych sprzedawcow" mamy kupowiac zywnosc?! Coz to za absurd w dzisiejszych czasach.

    Odpowiedz
  • major(2013-05-03 21:06) Zgłoś naruszenie 30

    Kto i dlaczego zlikwidował Polskie Normy, Branżowe Normy oraz Zakładowe Normy? Było ich około 50 tyś. Prawdziwą diagnozę wydawały laboratoria PIH, inspektorzy i rzeczoznawcy. Jeszcze w latach 80. za sok w saturatorach do którego dodawano powszechnie dziś stosowane w napojach sztuczne barwniki fałszerze dostawali kary bardzo wysokie kary finansowe i zakaz sprzedaży! Kto dziś otrzyma wysoką karę, zakaz produkcji lub konfiskatę majątku który powstał w następstwie trucia ludzi? Nasza ojczyzna ma nie ma obecnie gospodarza i dopóty nie wrócimy do sprawdzonych metod ochrony ludzi przed bandytami, którzy zabijają nas podając trujące produkty spożywcze to nic nie pomogą podobne artykuły!

    Odpowiedz
  • Tak właśnie wygląda kapitalistyczny komunizm(2013-05-03 20:47) Zgłoś naruszenie 10

    Jak w bajce o sierotce Marysi i krasnoludkach Marii Konopnickiej
    Chiński kapitalizm wyciągnął biednego chińskiego chłopa "skrobka" z biedy komunizmu karmiąc go barwnikami konserwantami i plastikowymi opakowaniami
    Objedzeni parafiną i zagęszczaczem do smarów Chińczycy bardziej przypominają krasnoludki
    W odwecie świat powinien płacić tym ubranym w czerwone ubranka krasnoludkom podrobionymi pieniędzmi
    Bylibyśmy kwita.
    MiRy
    PS
    Polscy wirtuozi wczesnego dojrzewania pomidorów z minionego ustroju wstrzykiwali zielonym jeszcze owocom denaturat
    Po tym szczepieniu pomidor dostawał takiego kopa że robił się w oczach czerwony a szczęśliwy nabywca po spożyciu chwiejąc się na muszli klozetowej stawał się niespodziewanie dla siebie naturalnym źródłem gazu łupkowego

    Odpowiedz
  • konsument(2013-05-03 19:26) Zgłoś naruszenie 00

    Historia lubi się powtarzać. Na początku 19 wieku na potęgę fałszowano tanią żywność przeznaczoną dla robotników i biedoty. Oczywiście te fałszerstwa były ordynarne, bo też metody kontroli były słabe a ludzie bardziej prymitywni. Kora drzewna, trociny do chleba, toksyczne barwniki do wszystkiego. Tak naprawdę pierwsi niemieccy komuniści z bogatych rodzin buntowali się przeciw truciu tych "niewolników" jak dobry gospodarz dba o dojne krowy bo dają zysk. Kiedy znów ruszą "rewolucjoniści" i cała historia się powtórzy.

    Odpowiedz
  • kk(2013-05-03 16:54) Zgłoś naruszenie 11

    A gdzie nasze służby !!rząd i jego dobrze wynagradzani mynistry!! cba,cbs itp no gdzie a minerstwo rolnictwa no gdzie te harty !!

    Odpowiedz
  • poprostu brak nadzoru państwa któremu nie zależy..(2013-05-03 14:56) Zgłoś naruszenie 00

    na przeciętnym Kowalskim,a dla siebie koszerne???

    Odpowiedz
  • Złym(2013-05-03 14:15) Zgłoś naruszenie 00

    Jak się zapytałem lekarza, czy chińskie zupki są naprawdę takie niezdrowe to usłyszałem: " Z chińskich zupek to już lepiej zjeść opakowanie a nie zawartość. Bo przynajmniej wiadomo, z czego jest zrobione..." Cóż dodać.

    Odpowiedz
  • Bartek(2013-05-03 11:15) Zgłoś naruszenie 00

    Oczywiście nie mogło się obyć bez debilnej i niczym nie potwierdzonej wstawki o żółci bydlęcej w piwie. Na końcu tekstu dałbym jeszcze ostrzeżenie przed czarną wołgą, która porywa dzieci...

    Odpowiedz
  • ~(2013-05-03 10:26) Zgłoś naruszenie 00

    Artykuł choć zwracający uwagę na ważny problem, częściowo powiela mity co obniża jego wiarygodność. Piwo z żółci bydlęcej? Łój odpadem? Masło 80% tłuszczu roślinnego? Tylko produkty zawierające 83% tłuszczu mlecznego i bez roślinnego mogą nazywać się masłem.

    Odpowiedz
  • fisher(2013-05-03 09:54) Zgłoś naruszenie 10

    gdyby tak przywrocic normy polskie ???
    Zakazac nazywania pasztetem/piwem/mlekiem czegos co nim nie jest ...

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!

Galerie