Dyrektor wysłał listem poleconym nauczycielowi mianowanemu skierowanie na badania kontrolne. Nauczyciel nie odebrał skierowania i nie wykonał badań. Pracodawca 29 sierpnia ponownie wysłał skierowanie listem poleconym i ustalił termin stawienia się na badania do 28 września. Jeśli nauczyciel nie stawi się na badania, to kiedy może nastąpić rozwiązanie stosunku pracy?
Rozwiązanie stosunku pracy z nauczycielem zatrudnionym na podstawie mianowania ulega rozwiązaniu w szczególnych przypadkach, określonych w art. 23 ust. 1 Karty nauczyciela (dalej: KN). Zgodnie z nim następuje to m.in. w razie orzeczenia przez lekarza przeprowadzającego badanie okresowe lub kontrolne o niezdolności nauczyciela do wykonywania dotychczasowej pracy. Ponadto zgodnie z art. 23 ust. 4 rozwiązania umowy może nastąpić:
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.