Jeśli płatnik opłacał składki od premii za polecenie kandydata do pracy, to może ubiegać się o ich zwrot

W naszej firmie wprowadziliśmy premię za polecenie kandydata do pracy, który następnie przepracuje trzy miesiące. Dotychczas myśleliśmy, że taka premia powinna być opodatkowana i oskładkowana. Jednak ostatnio dowiedzieliśmy się, że ZUS nie wymaga składek od takiej premii. Czy to prawda?

Zgodnie z ogólnymi zasadami ustalania podstawy wymiaru składek określonymi w art. 18 ust. 1‒2 oraz art. 20 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: ustawa systemowa) podstawę tę tworzy przychód w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: ustawa o PIT) z tytułu zatrudnienia w ramach stosunku pracy. Od tej zasady są wyjątki. Podstawy wymiaru składek nie stanowią:

Pozostało 91% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.