W Brukseli rozważane jest przyjęcie wspólnego systemu oznaczeń wartości odżywczej. Branża spożywcza obawia się, że wprowadzone zostanie rozwiązanie analogiczne do popularnego, lecz budzącego kontrowersje Nutri-Score
Do 7 marca 2022 r. potrwają konsultacje publiczne Komisji Europejskiej mające na celu dokonanie oceny stosowanych przez przedsiębiorców dobrowolnych oznaczeń o wartości odżywczej produktów spożywczych. KE rozważa opracowanie jednego, zharmonizowanego systemu znakowania takich artykułów. Przyjęcie takiego rozwiązania - o ile potwierdzona zostanie potrzeba jego stworzenia - planowane jest na IV kw. 2022 r.
W międzyczasie niektóre państwa członkowskie Unii Europejskiej głośno sprzeciwiają się stosowaniu przez przedsiębiorców dobrowolnego systemu znakowania o nazwie Nutri-Score (N-S). To oznaczenie graficzne w postaci prostego kodu składającego się z pięciu liter (od A do E) i odpowiadających im kolorów (od ciemnozielonego do czerwonego) mających stanowić podsumowanie wartości odżywczej produktu. W Polsce można znaleźć produkty oznaczone wspomnianym systemem - chociażby niektóre artykuły marek własnych sieci Biedronka.
Pozostało
90%
treści
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama