W jakich przypadkach należy ustalić na nowo podstawę świadczenia chorobowego?

kalkulator, podatki, księgowość, biuro, biznes, praca
W jakich przypadkach należy ustalić na nowo podstawę świadczenia chorobowego?ShutterStock
27 listopada 2024

Trzeba o tym m.in. pamiętać, gdy dochodzi do zmiany wymiaru czasu pracy. Nawet wówczas, gdy od okresu pobierania poprzedniego zasiłku nie upłynął jeszcze miesiąc kalendarzowy.

Zgodnie z ogólną zasadą podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się ponownie, jeżeli w pobieraniu zasiłków nie ma żadnej przerwy albo gdy przerwa nie przekracza miesiąca kalendarzowego. Dotyczy to zarówno zasiłków tego samego, jak i innego rodzaju oraz wynagrodzenia za czas choroby, przysługującego na podstawie art. 92 kodeksu pracy. Płatnicy mogą mieć wątpliwości, czy w pewnych specyficznych sytuacjach ustalać podstawę wymiaru na nowo. Wyjaśniając je, warto się odwołać do interpretacji przepisów zamieszczonych przez ZUS w „Komentarzu do ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa ‒ wybrane zagadnienia”, stanowiących załącznik do wytycznych członka zarządu nadzorującego pion świadczeń i orzecznictwa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Pozostało 88% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.