Studenci z krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz z Pratt Institute w Nowym Jorku zakończyli interdyscyplinarne warsztaty ceramiczne. Rezultaty ich pracy będzie można oglądać od października na wystawach w Krakowie i w Nowym Jorku.

Prapremierowy pokaz prac trwa od czwartku do piątku (21 i 22 lipca) w klubie Alchemia w Krakowie.

W październiku ekspozycja czynna będzie w galerii krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych oraz w galerii David Weeks Studio na Manhattanie. Najlepsze prace zostaną wprowadzone do sprzedaży.

„Zwiedzający wystawę zobaczą mnóstwo ciekawych i funkcjonalnych naczyń ceramicznych – obiektów do eksponowania, ale i do prezentacji sztuki kulinarnej” – powiedziała PAP Barbara Krzeska z Instytutu Adama Mickiewicza, współorganizującego akcję.

Warsztaty ceramiczne studentów rozpoczęły się na początku lipca i trwały trzy tygodnie. Żacy, pod okiem projektanta Marka Cecuły, pracowali w Polskich Fabrykach Porcelany Ćmielów i Chodzież S.A.

Zajęcia odbyły się w ramach czwartej edycji międzynarodowego projektu Art Food, który łączy design z kulinariami - dlatego studenci, oprócz pracy nad projektami naczyń ceramicznych, zastanawiali się także nad kulturowymi aspektami spożywania posiłków oraz nad tym, jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy jej podania.

Studenci w swoich uczelniach przygotowywali się do warsztatów ceramicznych przez cały letni semestr - brali udział w specjalnych zajęciach projektowych, antropologicznych oraz kulinarnych pod kierunkiem prof. Czesławy Frejlich i prof. Irvina Teppera.Jak informuje Instytut Adama Mickiewicza, celem Art Food jest edukacja wykraczająca poza ramy uczelni – podczas warsztatów w fabryce w Ćmielowie studenci mieli okazję zetknąć się ze światem profesjonalnego projektowania i komercyjnej produkcji. Dla studentów warsztaty były szansą poznania całościowego procesu projektowania – od powstawania koncepcji po produkcję, od wstępnych rozmów z klientem po ścisłą współpracę z producentem. (PAP)