Sejmowa komisja rolnictwa poparła we wtorek rządowy projekt ustawy ułatwiającej sprzedaż produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom, rolnicy będą mogli zwiększyć swoje przychody sprzedając żywność np. do restauracji .
Posłowie wprowadzili jedną poprawkę. Dotyczy ona zmiany terminu wejścia w życie ustawy. Rządowa propozycja to - 14 dni po jej ogłoszeniu, posłowie proponują 1 stycznia 2019 r.
Pierwsze czytanie projektu odbyło się na plenarnym posiedzeniu Sejmu 3 października.
Nowe przepisy podwyższają kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych z 20 do 40 tys. zł. Będzie możliwa sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych. Po przekroczeniu tej kwoty będzie obowiązywał podatek obrotowy w wysokości 2 proc. Z ulg podatkowych będzie zwolniony każdy przetwórca, o ile będzie korzystał przynajmniej w 50 proc. z własnego surowca i nie będzie zatrudniał pracowników.
Dzięki rozwiązaniom wprowadzonym w projekcie ustawy, z ułatwień podatkowych będą mogli korzystać także ci producenci, którzy sprzedają swoje produkty w internecie, co dotychczas nie jest możliwe.
Projektowana ustawa rozszerza katalog miejsc, w których będzie mogła być sprzedawana żywność wytworzona przez rolnika. Własną żywność będzie można sprzedawać także w lokalnych restauracjach, stołówkach, gospodarstwach agroturystycznych, sklepach itp.
Taka działalność będzie podlegać jedynie zgłoszeniu, rejestracji przez Inspekcję Weterynaryjną lub Państwową Inspekcję Sanitarną, w zależności od właściwości, od rodzaju produkcji, bez konieczności uzyskania jej zatwierdzenia.
Teraz projekt trafi do drugiego czytania w Sejmie. (PAP)
autor: Anna Wysoczańska