Pączek jaki smażony wyrób wykonywany z mąki pszennej, bardzo często nadziewany, jest znany od starożytności. Już w Rzymie zajadano się bowiem bułkami smażonymi w tłuszczu. W epoce nowożytnej pączki były już bardzo podobne do współczesnych. Nie zawsze jednak można było to samo powiedzieć o nadzieniu. Te bowiem potrafiło być z…boczku. Tak bowiem recepturę na pączki przedstawia XVIII wieczna gdańska książka kucharska. Według niej pączek to boczek w kulce z ciasta drożdżowego smażony na smalcu. Tradycyjnie bowiem ostatni czwartek przed wielkim postem znany także był jako zapusty, mięsopust, karnawał. W Polsce o w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Pierwotnie chodziło o mięsa, ale obecnie wolimy słodkie obżarstwo.
Wraz z biegiem lat popularność zyskały pączki na słodko i takie były znane już w okresie odzyskiwania przez Polskę niepodległości. Tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą lub marmoladą przed smażeniem i smakują najlepiej świeże. Dlatego tłustemu czwartkowi towarzyszą zawsze kolejki przed cukierniami i smażalniami pączków. Nie inaczej było za PRL. Zobacz "pączkowe szaleństwo" sprzed kilkudziesięciu lat.
1 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
2 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
3 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
4 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
5 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
6 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 roku.
NAC
7 Jerzy Czesław Blikle z tacą pączków.
NAC
8 Jerzy Czesław Blikle smaży pączki. Lata 70.
NAC
9 Koło Gospodyń Wiejskich w Proboszczowicach. Janina Dąbrowska i Krystyna Niekłań posypują cukrem pączki. 1975 rok.
NAC
10 Cukiernia Blikle w Warszawie, tłusty czwartek 1978 rok
NAC
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję