Pracownik choruje od 20 listopada 2024 r. Obecne zwolnienie od pracy ma do 31 stycznia 2025 r. Prawdopodobnie zostanie przedłużone o kolejne dwa tygodnie. Pracownik otrzymał trzynastkę za 2023 r., dlatego uwzględniliśmy ją w podstawie wymiaru zasiłku za okres choroby przypadający w 2024 r. Jednak teraz nabył prawo do trzynastki za 2024 r. Czy powinniśmy przeliczyć podstawę wymiaru zasiłku i dostosować ją do nowej kwoty trzynastki?
W opisywanym przypadku trzeba zastosować art. 43 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa. Zgodnie z nim podstawy wymiaru zasiłku nie ustala się na nowo, jeżeli między okresami pobierania zasiłków zarówno tego samego rodzaju, jak i innego rodzaju nie było przerwy albo przerwa była krótsza niż miesiąc kalendarzowy. W przypadkach, gdy pracownik choruje wiele miesięcy bez przerwy lub przerwy te są krótkie, podstawa jego zasiłku się nie zmienia. Od tej zasady jest kilka wyjątków, ale nie mają one zastosowania w analizowanym przypadku.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące
Możesz anulować w dowolnym momencie.
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
!["Ludzie uciekali jak fala tsunami". Dramatyczna relacja świadka strzelaniny w Krakowie [ROZMOWA]](https://infor-web-static.incdn.pl/dgpstatic/upload/b3dza2ltLXJ5bmt1LTM5MzExMTM0LmpwZyIsInciOjE0MDB9-c15a75d7.webp)