Dziennik Gazeta Prawana logo

Czy przełożony może wręczyć podwładnemu wypowiedzenie bez upoważnienia od pracodawcy?

wypowiedzenie umowy, zwolnienie z pracy, pracownik
ShutterStock
6 czerwca 2024

Mój pracownik (kierownik zmiany) wręczył wypowiedzenie swojemu podwładnemu. I choć nie miał mojego upoważnienia do składania oświadczeń o wypowiedzeniu, to ja nie kwestionuję samej zasadności rozwiązania umowy o pracę. Czy jednak brak upoważnienia wpływa na skuteczność wypowiedzenia?

Z art. 30 par. 1 pkt 2 kodeksu pracy (dalej: k.p.) wynika, że umowa o pracę rozwiązuje się przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem). Oświadczenie o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie. Co ważne, choć oświadczenie może zostać złożone przez inną niż pracodawca osobę, to jednak musi być to osoba upoważniona. Wątpliwości z tym związane były przedmiotem oceny Sądu Rejonowego Szczecin-Centrum w Szczecinie. W sprawie zakończonej wyrokiem z 10 stycznia 2024 r., IX P 58/23, pracownik odwołujący się od wypowiedzenia twierdził, że oświadczenie zostało złożone przez osobę, która nie dysponowała stosownym pisemnym upoważnieniem.

Pozostało 78% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.