Najpopularniejszym daniem na wigilijnych stołach Węgrów jest zdecydowanie strucla z makiem lub z orzechami, ale już drugie miejsce zajmują dania rybne – wynika z internetowego sondażu ośrodka Kutatopont.

Aż 69 proc. ankietowanych zadeklarowało, że na ich stole znajdzie się strucla. Niewiele mniej – 64 proc. – będzie spożywać danie rybne. Popularne (50 proc.) są także sałatki, np. warzywna lub ziemniaczana.

Wśród typowo węgierskich potraw wigilijnych jest kapusta po seklersku, czyli zasmażana z mięsem, wielu Węgrów nie przestrzega już bowiem postu w Wigilię. Będzie ją jeść prawie połowa (49 proc.) ankietowanych.

U 42 proc. pytanych na stole znajdzie się rosół, u 41 proc. kotlet z mięsa, a u 35 proc. pieczony kurczak lub indyk.

Ponad połowa (52 proc) Węgrów będzie pić na Wigilię wino.

Sondaż przeprowadzono w grudniu. Wzięły w nim udział 2000 osób.

Jego wyniki tylko częściowo są zgodne z tradycyjnym jadłospisem wigilijnym na Węgrzech, dawniej do podstawowych dań należała bowiem przyprawiona papryką zupa rybna oraz kapusta nadziewana mięsem.