Ponad pół miliona euro zapłacił przedsiębiorca z Indii za włoskie świąteczne ciasto, panettone, przygotowane w Piemoncie w nadzwyczajnej wersji, bo udekorowane złotem i brylantami. Cukiernik pracował rok nad jego projektem i realizacją.

Włoskie media podały, że to najcenniejsze ciasto na świecie waży 5 kilogramów. Pokryte jest dekoracją wykonaną z 22-karatowego złota. Jego ozdobę stanowi też tiara ze złota i brylantów.

Wyjątkowy wypiek powstał w cukierni mistrza sztuki cukierniczej w miejscowości Carmagnola koło Turynu na zamówienie multimilionera z Indii na ślub jego wnuczki, która - jak wyjaśniono- studiowała we Włoszech i zasmakowała we wszystkim, co pochodzi z tego kraju.

Ciasto, które ozdobi jej stół, jest około 100 tysięcy razy droższe od tych klasycznych, jakie można kupić przed Bożym Narodzeniem we włoskich sklepach.

Prace nad panettone trwały rok, a w jego przygotowaniu uczestniczył też jubiler.

Wcześniej cukiernik przygotował panettone dla rosyjskiego oligarchy, udekorowane szeroką wstążką z diamentami. Cena tego przysmaku nie jest znana.(PAP)