Przeprowadzka do innej gminy: Co z 500+?

500+
Niektóre samorządy, z których wyprowadzał się rodzic, uchylały bowiem decyzję przyznającą świadczenie i zwracały mu dokumenty, aby złożył je ponownie w nowej gminie zamieszkania. ShutterStock
21 marca 2019

Jeśli rodzic otrzymujący 500 zł na dziecko zamieszka w innej gminie, nie będzie musiał ponownie składać wniosku o przyznanie świadczenia w nowym miejscu pobytu.

Postępowanie w takich sytuacjach ułatwi zmiana przepisów przewidziana w art. 1 pkt 16 projekcie nowelizacji ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci (t.j. Dz.U. z 2018 r. poz. 2134 ze zm.). Zakłada ona, że w przypadku, gdy gmina, w której rodzic złożył wniosek o przyznanie 500+, uzyska informację o tym, że zmienił miejsce zamieszkania, to będzie miała obowiązek przekazania go razem z dokumentami do drugiego samorządu.

Pozostało 79% treści
Ten artykuł przeczytasz tylko z aktywną subskrypcją Premium.
Teraz z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
zyskasz dostęp do wszystkich treści
za 29 zł / miesiąc przez 3 miesiące


Możesz anulować w dowolnym momencie.
Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
Autopromocja
381536mega.png
381439mega.png
381557mega.png
©℗

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.