Singapurskie władze weterynaryjne poinformowały w piątek o zakończeniu uzgodnień dot. certyfikatu zdrowia dla polskiego mięsa drobiowego eksportowanego do Singapuru - poinformował resort rolnictwa.

Eksportować do Singapuru będzie sześć polskich zakładów drobiarskich, uprzednio zatwierdzonych przez singapurską stronę.

Polska została oficjalnie zatwierdzona przez singapurskie władze weterynaryjne jako kraj uprawniony do eksportu drobiu do Singapuru w grudniu 2017 r., jednak dopiero zatwierdzenie wzoru certyfikatu zdrowia oraz wydanie pozwoleń eksportowych dla polskich producentów umożliwia faktyczny eksport.

Importerzy singapurscy z oczekiwali na tę informację, uzależniając dalsze rozmowy handlowe, w tym w ramach zbliżających się targów Food & Hotel Asia 2018, od uzyskania pozwoleń eksportowych przez polskie zakłady.

Resort rolnictwa zaznaczył, że informacja ta została przekazana polskim służbom weterynaryjnym w przeddzień wizyty w Singapurze wiceministra Jacka Boguckiego, któremu będzie towarzyszył główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk. Program wizyty obejmuje również rozmowy z partnerami biznesowymi - zaznaczyło ministerstwo.

Bardzo nas cieszy, że Singapur to kolejne państwo, które w ostatnim czasie uznało polski drób za bezpieczny. To bardzo perspektywiczny rynek, a polskie mięso drobiowe jest w Azji lubiane i cenione - skomentował decyzję Singapuru dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak.

Podkreślił, że decyzja singapurskich służb weterynaryjnych poprzedzona była wielomiesięcznymi uzgodnieniami. "Przed ubiegłoroczną wizytą singapurskich władz weterynaryjnych w Polsce odbyła się Misja Wysokiego Szczebla komisarza UE Phila Hogana w Wietnamie, Singapurze i Indonezji, w której uczestniczyłem" - dodał Dominiak.

Natomiast ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii Krajowej Rady Drobiarstwa Aleksandra Porada odnosząc się do decyzji ws. eksportu drobiu zwróciła uwagę, że trzeba pamiętać, "że kraj ten jest zdominowany przez społeczność muzułmańską, może więc stać się ogromną szansą dla polskich drobiarzy, jeśli tylko będą mieli możliwość kontynuowania produkcji mięsa drobiowego w systemie Halal". (PAP)

autor: Anna Wysoczańska

edytor: Anna Mackiewicz