W polskiej kulturze ludowej to Nowy Rok, a nie sylwestra, spędzano uroczyście, przygotowując świąteczne obiady dla rodziny, gości, ale także i kolędników. Sylwestrowe zabawy pojawiły się dopiero w XIX wieku i to w najbogatszych domach w miastach. Przez wieki to Nowy Rok był ważniejszym świętem, które wiązało się z wystawnymi obiadami i piciem trunków.
Powszechnym zwyczajem było dzieleniem lub obsypywanie się owsem, jako najstarszym zbożem, na pomyślność i obfite plony. W Nowy Rok tradycja polska nakazuje, że drzwi domu są otwarte. Nie kluczymy, nie zamykamy, bo radość, szczęście wchodzi do domostwa. Na stole leży bochen chleba, a na czterech rogach stołu gospodarz usypuje zboże. Stół przykryty jest białym obrusem z lnu, bo len jest symbolem życia.
W międzywojennej Warszawie bogaci mieszczanie świętowali jednak już "nowocześnie" - bale organizowano m.in. w restauracjach, teatrach i hotelach. Zobacz galerię sylwestrowej mody sprzed lat:
1 Bal sylwestrowy w kasynie 1. Pułku Szwoleżerów w Warszawie. Lata 30 XX. wieku.
NAC
2 Bal sylwestrowy w kasynie 1. Pułku Szwoleżerów w Warszawie. Lata 30 XX. wieku.
NAC
3 Bal sylwestrowy w teatrze Morskie Oko w Warszawie, lata 30. XX wieku.
NAC
4 Bal sylwestrowy w Oficerskim Yacht Klubie w Warszawie, lata 30. XX wieku.
NAC
5 Bal sylwestrowy w Teatrze Wielkim w Warszawie, lata 30. XX wieku.
NAC
6 Bal sylwestrowy w lokalu Adria w Warszawie - 1935 rok.
NAC
7 Bal sylwestrowy w lokalu Adria w Warszawie - 1935 rok.
NAC
8 Bal sylwestrowy w lokalu Adria w Warszawie - 1935 rok.
NAC
9 Bal sylwestrowy w lokalu Adria w Warszawie - 1935 rok.
NAC
10 Bal sylwestrowy w lokalu Adria w Warszawie - 1935 rok.
NAC
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję
Reklama
Reklama