Smakosze są w stanie wydać na jedzenie niemałe pieniądze. Jak duże, pokazuje zestawienie portalu „Business Insider", który opublikował listę najbardziej ekskluzywnych produktów kulinarnych świata. Oto one.
.
1 Wołowina Kobe – za kilogram tego mięsa trzeba zapłacić ok. 1,1 tysiąca dolarów (równowartość ok. 3,6 tysiąca złotych). Wołowina ta pochodzi z hodowanych tylko w Japonii krów Wagyu, które są karmione specjalną paszą składającą się z ryżu, zboża i ziemniaków. Zwierzęta, aby mięso było odpowiednio delikatne, są także systematycznie masowane przez swoich hodowców.
Inne / wikipedia.com/Licencja GNU 3.0
2 Grzyby Matsutake – za jeden kilogram tych grzybów trzeba zapłacić ok. 4,4 tysiąca dolarów (równowartość ok. 14,4 tysiąca złotych). Są podobne do europejskiej gąski, ale drzewa, które kiedyś stanowiły naturalny rodzaj schronu dla tego gatunku grzyba, zostały zdziesiątkowane przez owady. Dlatego w Japonii, Korei i Chinach, gdzie są bardzo popularne, ich ceny zostały wywindowane do niebotycznego poziomu.
Inne / wikipedia.com/GFDL+creative commons2.5
3 Arbuz Densuke – za sztukę trzeba zapłacić nawet 6 tysięcy dolarów (prawie 20 tysięcy złotych). Owoce osiągają wagę 11 kilogramów. Hoduje się je tylko na wyspie Hokkaido, a rocznie na rynek trafia tylko 10 tysięcy sztuk tego gatunku arbuza.
Inne / flickr.com/puamelia
4 Szafran – za 1 kilogram tej przyprawy trzeba zapłacić ok. 6 tysięcy dolarów (równowartość blisko 20 tysięcy złotych). Cena jest tak wysoka, gdyż aby uzyskać ten kilogram, trzeba zebrać aż 150 tysięcy kwiatów szafranu uprawnego.
ShutterStock
5 Białe trufle – za ten gatunek grzyba, do którego poszukiwań wykorzystuje się specjalnie wyszkolone psy lub świnie, trzeba zapłacić ok. 8 tysięcy dolarów za kilogram (ok. 26 tysięcy złotych). Specjał ten sprzedaje się najczęściej na aukcjach. W 2009 roku, na jednej z takich licytacji, ważącą 750 gramów truflę sprzedano za 100 tysięcy euro.
ShutterStock
6 Herbata Tie Guan Yin – kilogram tej herbaty kosztuje ok. 14,5 tysiąca dolarów (równowartość ok. 48 tysięcy złotych). Ta pochodząca z prowincji Fujian w Chinach odmiana półfermentowanej herbaty ulung produkowana jest od XIX wieku.
Inne / flickr.com/Quelcrime
7 Kawior – ten pochodzący z bieługi przysmak uznawany jest za synonim luksusu. Za najdroższy kawior uważany jest Almas (co w języku perskim oznacza diamenty), który sprzedawany jest w puszkach wykonanych z 24-karatowego złota. Za jedną puszkę trzeba zapłacić 25 tysięcy dolarów (ok. 82 tysiące złotych).
ShutterStock
8 Królewskie melony Yubari – rekordowa jak dotąd cena za jeden melon Yubari wyniosła 26 tysięcy dolarów (równowartość 85 tysięcy złotych). Z reguły jednak za owoc ten trzeba od 50 do 100 dolarów. Generalnie obowiązuje zasada – im owoc okrąglejszy, tym cena wyższa. Królewskie melony Yubari, hodowane nieopodal japońskiej metropolii Sapporo, są właściwie mieszanką dwóch innych gatunków melona i stanowią bardzo popularny prezent, jaki Japończycy wręczają sobie w trakcie święta Chugen.
Inne / wikipedia.com/Captain76
9 Tuńczyk błękitnopłetwy – na jednej z tegorocznych aukcji rybnych w Tokio znalazł się kupiec, który za ważącą 269 kilogramów rybę zapłacił 736 tysięcy dolarów (równowartość 2,4 miliona złotych). Oznacza to, że jeden kilogram tuńczyka kosztował tego smakosza około 9 tysięcy złotych. Pomimo, że tuńczyki błękitnopłetwe osiągają nieprzeciętne rozmiary, ich populacja kurczy się coraz bardziej, stąd zapewne taka wysoka cena.
Inne / flickr.com/Alexandre Dulaunoy
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję