« Powrót do artykułu

Ekologiczna żywność: Klucz do zdrowia czy wielkie oszustwo, za które słono przepłacamy?

Już niemal każda sieć handlowa ma produkty z serii BIO, a Polacy coraz chętniej sięgają po żywność ekologiczną, zwaną też organiczną. Jednak okazuje się, że wcale nie musi być ona zdrowsza od tej konwencjonalnej, co więcej - także jej ceny są często sztucznie windowane przez producentów.

Żywność ekologiczna

żródło: ShutterStock

Żywność ekologiczna

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję
statystyki

Komentarze (14)

  • cd(2013-07-07 20:35) Zgłoś naruszenie 50

    Żywność powinna być bezpieczna i zdrowa dla człowieka nie powinna powodować chorób i zakażeń - inaczej nie powinna być żywnością.

    Odpowiedz
  • Jacek(2013-07-06 09:26) Zgłoś naruszenie 50

    Nieprawda. Wystarczy porównać smakowo np. ziemniaki eko i zwykłe - nawet woda jest inna po ugotowaniu.
    Podobnie jest z innymi warzywami i owocami. Jeżeli ktoś tego nie potrafi to niech kupuje w marketach .

    Odpowiedz
  • trzeźwo myślący(2013-07-07 20:59) Zgłoś naruszenie 50

    Niezły ubaw mam z tej całej ekologi, trąbi się o tym w ostatnich latach zupełnie jakbyśmy odkryli nową planetę.
    Toż to dzisiejsze ekologiczne pomidory i ogórki to te same normalne pomidory i ogórki co jedli nasi dziadkowie i ojcowie w "niedobrych czasach".
    Problem polega dzisiaj na tym, że w większości wypadków mamy dwie skrajności. Z jednej strony zupełny syf, czyli jedzenie za grosze, z drugiej "ekologia" za ciężkie pieniądze. Kiedyś, dzisiejsza ekologia była na porządku dziennym - nie licząc rzecz jasna drobnych wyjątków, więc sami odpowiedzcie sobie na pytanie czy żeśmy poszli do przodu w tej dziedzinie?

    Odpowiedz
  • +(2013-07-06 14:33) Zgłoś naruszenie 40

    "Smaki pamiętamy z dzieciństwa",tak pisze autor artykułu tzn. za PRL.
    Wówczas nie oszukiwano tak jak dziś .A jeżeli się taki się trafił to wisiał (afera mięsna -wiadomo o kogo chodzi).

    Odpowiedz
  • pycia(2013-07-06 22:51) Zgłoś naruszenie 20

    Nie wiem kto napisał ten artykuł, ale daleko mu do wiedzy o naturalnej żywności.Żywność eko nie musi być bogatsza w składniki odżywcze, ale nie powinna zawierać środków chemicznych przyśpieszających wzrost, ograniczoną ilość azotanów i azotynów/rakotwórcze/, hormonów wzrostowych/kurczak/ antybiotyków/ indyk - kumulacja inaczej zdechną w ciągu kilku tygodni/. Dodawanie sztucznych witamin do środków żywności prowadzi do degeneracji , wyłączania ludzkich ,,podrobów ,,do naturalnego przyswajania z żywności, jest to świadome wyłączenie określonych organów człowieka do naturalnego przyswajania z konsumowanej żywności.Jajecznica z jaj od kur z normalnego chowu ziarno, zielonka , ma kolor żółto-zielony, z ferm z modyfikowanym menu ma kolor pomarańczowo- szary, dlaczego więc żółtko jaja nie NAZYWAMY POMARAńczówkiem i to jeszcze śmierdzącym.
    Jeżeli komuś w kontekście tego art. chodzi aby Polacy jedli co popadnie ,bo wyżywią się za grosze i bedą trzymali buźki w kubeł to lepiej zaproponować gorący kubek w proszku i obiad z głowy, życzę smacznego i zdrowego życia ! Kto zapłaci za leczenie Tych , którzy objadaja sie chemią

    Odpowiedz
  • K.P.(2013-07-05 23:43) Zgłoś naruszenie 12

    Ekologiczna żywność to lipa i naciąganie naiwniaków...

    Odpowiedz
  • język.polski.głupcze!(2013-07-06 09:37) Zgłoś naruszenie 11

    Artykuł ciekawy, ale czy ktoś dba o poziom języka polskiego w gazecie? "ilości rolników i producentów"? czy rolnicy to cukier, że obliczamy ich ilość? proponuję również przeczytać zasady interpunkcji: kiedy stawiamy przecinki, jak oznaczamy wtrącenia...

    Odpowiedz
  • Jakub(2013-07-06 10:10) Zgłoś naruszenie 11

    Zamiast tego eko-badziewia, polecam produkty lokalne, produkty regionalne, z apelacjami i oznaczeniami geograficznymi oraz tzw. "od chłopa". Mam dostęp do naturalnych jajek od producenta, który nie ma żadnych certyfikatów i są one milionkroć lepsze od tych "eko", róznicę widać, szczególnie, gotujac je na miękko i twardo.

    Odpowiedz
  • Piotr(2013-07-06 12:14) Zgłoś naruszenie 14

    Co za bełkot. Konwencjonalnie to znaczy z pestycydami, a ekologicznie ze związkami miedzi i zapowiedzią Parkinsona. Trudno dociec czy autor miał coś na myśli.

    Odpowiedz
  • Joanna(2017-06-30 14:16) Zgłoś naruszenie 00

    Jak dla mnie jest różnica w smaku zwykłego pomidora, a pomidora z ekologicznej uprawy. Może nie czuć różnicy w między płatkami owsianymi normalnymi a tymi bio, ale na pewno czuć różnice w smażeniu mięsa na oleju słonecznikowym a robieniu go na oleju kokosowym. U mnie w domu bardzo dbamy o zdrowe podejście do ożywiania się, i dużo rzeczy zamawiamy z ekopiramidy ze względu na jakość produktu. I dla mnie osobiście ma znaczenie to co jem.

    Odpowiedz
  • kasia(2017-10-17 11:25) Zgłoś naruszenie 00

    ja bardzo lubie ekologiczną zywność, przestawiłam się na produkty z organic24 pl juz jakies 2 lata temu, wcale nie wychodzi drożej bo jedzenie jest lepsze, smaczniejsze pożywniejsze, zdrowsze, najdrożej wychodzi marketowe jedzenie niskiej jakosci, kupuje na przyklad masło osełkę ekologiczne za 7,99zl wiec tyle samo co w markecie

    Odpowiedz
  • magia(2017-05-18 11:23) Zgłoś naruszenie 01

    Często rolnicy, którzy nie mają certyfikatów BIO czy EKO mają równie dobrą żywność co inni tylko ich np nie stać na ten certyfikat, ja osobiście kupuję tylko na organicmarket pl eko zywność, bo wiem skąd są te produkty i już się do nich przekonałam, wszystkie produkty maja zielony listek

    Odpowiedz
  • kasia(2017-06-01 10:20) Zgłoś naruszenie 01

    ciezko dzisiaj znalezc naprawde zdrowa zywnosci, na organicmarket pl znalazlam wszystko bardzo dobre smaczne i przede wszystkim z zielonym listkie, z certyfikatem eko zywnosci, czego nie mozna powiedziec o zywnosci z marketow ze stoiska ze zdrowa zywnoscia, zdrowa ona jest tylko z nazwy

    Odpowiedz
  • Diana(2020-07-01 17:47) Zgłoś naruszenie 00

    Ja widzę różnicę w smaku pomiędzy produktami ekologicznymi a zwykłymi, poza tym widzę też po sobie, że po produktach eko czuję się lepiej. Może i są droższe, ale o zdrowie też trzeba dbać. Ja się zaopatruję w produkty eko w Warszawie w fajnym sklepie Smak Natury na Ursynowie :)

    Odpowiedz

Twój komentarz

Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!